Ost-Kurs
Eftersom vi även säljer OST på mitt arbete och mina tidigare kunskaper i ämnet endast härrör från egna SMAKLÖKAR, fick jag bege mig till FALKÖPING härom dagen på en OSTKURS, och därmed förkovra mig i Ostens tillkomst, historia och naturligtvis också provsmaka =D
Innanför dörrarna var det redan fullfjädrad PÅSK...;-) Överallt fanns det små kycklingar, fjädrar och ägg. Vårblommor pyntade borden och trevnaden var hög. I butiken pågår "Påsk-marknad" där OSTEN naturligtvis är det primära på ett ställe som "Falbygdens Ost", och utbudet av olika sorters ostar är verkligen enormt.
Ost-diskar på rad...Det finns även goda TILLBEHÖR till ostarna i butiken såsom marmelad, kex och oliver. Härliga gammaldags burkar med sylt för den "sötsugne" och goda olivoljor för den "matlagningsglade". Här finns verkligen något för alla smaker, och för egen del kom det med både ost, kex och inlagda oliver hem... :)
Franska ostar är MYCKET goda...Här slog smaklökarna verkligen "volter i munnen" emellanåt...;-)
Ostar smaksatta med både kryddor, örter, whisky och punsch...Grönmögel/blåmögel och vitmögelost...Hårdost, kittost, färskost och smältost...Utbudet är som sagt näst intill oändligt.
På kursen fick vi även ta del av EN av historierna om hur man tror OST kom till. Det sägs att för cirka 9000 år sedan red en arabisk köpman ut i öknen på sin kamel. Med sig hade han en skinnpung fylld med getmjölk, som av solens värmande strålar i kombination med kamelens vaggande gång, omvandlade mjölken till ostmassa och vassle. Köpmannen fann att detta var gott och han och hans landsmän sägs ha bidragit till ostens spridning över hela världen. I Sverige äter vi för övrigt cirka 18 kilo ost per person och år, så det blir onekligen några skivor...
Jag känner absolut att jag lärt mig lite mer om ost, och kursen var både rolig, intressant och inspirerande. Att man dessutom fick provsmaka så många goda sorters ostar gjorde inte saken sämre...=D
Trolda - "Cheeeeeese"...=D
Ost är såååå gott!
Ha en fin fredag!
Ojoj vilket himmelrike =)
vi har en ostbutik här i stan och kvinnan som har det är så duktig, min favorit heter Bella Donna och till det ett rött Corvina Veronese är bra till.
Ostbutiken är populärt presentställe, både presentkort och fina korgar.
Jag tror alla har en speciell relation till ostar, jag har lärt mig äta sorter jag aldrig trodde jag skulle prova :)
Ha en underbar FREDAG och helg!
Ser fram emot JOTEX-fynden =)
Här strålar solen idag!
UNDERBAART!!
Men jisses, vilket drömställe! Snålvattnet rinner!
Och så fint pyntat "hemma" i din affär!
Trevlig helg på dig!
Ragnvi
oj oj oj så mycket ost. vissa ostar är goda vissa är mindre goda i min smak.
Kram Ingrid
En titt in från Ejmis sida !
Så härligt med alla ostar. Mums så gott !
Har du egen affär ? Tittade i din blogg och såg en massa roliga och fina saker du tagit kort på.
Mmmm! Åh...cheeeessssseeee! Jag älskar ost, förrutom grön/blåmögelost!
Så underbart att förkovra sig på det viset också, en härlig kombination :D
Ha en go helg
Kram Lily
Godmorgon o tack för dina rara ord hos mig!
Kikar in lite senare för att se söndagsbilden!
Kramen!
Ragnvi
Detta om ostens historia var nytt för mig! Det verkar logiskt att osten har "uppfunnits" på det sättet. Så gott som det är så kan man förstå om osten sedan spred sig snabbt över världen. Jag som inte tål mjölk kan inte äta vanlig ost utan får nöja mig med ost gjord på sojabas, men en del sådan är åtminstone ätlig numera.
Jag skulle gärna också gå på ostkurs! Älskar ost i alla former (utom getost som jag har svårt för) och har nästan aldrig något annat pålägg på mina frukostmackor. En bit god ost efter maten är ett perfekt sätt att avsluta en måltid. Eller lite ost, kex och portvin framför tv:n är inte dumt heller. Mums!
kramar från Poppins
Jag länkar hit från min blogg. Tyckte detta med ostens historia var så bra! Hoppas Du inte misstycker.
Vi är ostomaner båda två.
Har precis ätit grönmögelost som är min favorit och så hamnade jag här.Mycket läsvärt om ost.Ha en trevlig kväll Thalina
Ååååhhh, det var bland det mest njutbara jag läst. Ost är det absolut godaste och bästa pålägg man kan tänka sig.
Undrar hur långt det är till Falköping, jag vill också gå på ostkurs, i synnerhet en där man får provsmaka.
Intressant också med tanken på hur ost kom till.
Hmm blev helt plötsligt sugen på ost och kex..förstår inte varför.=)) Vilka ursöta kycklingar.
Kramz Nicki