Ost-Kurs

 
Eftersom vi även säljer OST på mitt arbete och mina tidigare kunskaper i ämnet endast härrör från egna SMAKLÖKAR, fick jag bege mig till FALKÖPING härom dagen på en OSTKURS, och därmed förkovra mig i Ostens tillkomst, historia och naturligtvis också provsmaka =D 
 
Innanför dörrarna var det redan fullfjädrad PÅSK...;-) Överallt fanns det små kycklingar, fjädrar och ägg. Vårblommor pyntade borden och trevnaden var hög.  I butiken pågår "Påsk-marknad" där OSTEN naturligtvis är det primära på ett ställe som "Falbygdens Ost", och utbudet av olika sorters ostar är verkligen enormt.
 
Ost-diskar på rad...Det finns även goda TILLBEHÖR till ostarna i butiken såsom marmelad, kex och oliver. Härliga gammaldags burkar med sylt för den "sötsugne" och goda olivoljor för den "matlagningsglade". Här finns verkligen något för alla smaker, och för egen del kom det med både ost, kex och inlagda oliver hem... :)
 
Franska ostar är MYCKET goda...Här slog smaklökarna verkligen "volter i munnen" emellanåt...;-)
 
Ostar smaksatta med både kryddor, örter, whisky och punsch...Grönmögel/blåmögel och vitmögelost...Hårdost, kittost, färskost och smältost...Utbudet är som sagt näst intill oändligt.
 
På kursen fick vi även ta del av EN av historierna om hur man tror OST kom till. Det sägs att för cirka 9000 år sedan red en arabisk köpman ut i öknen på sin kamel. Med sig hade han en skinnpung fylld med getmjölk, som av solens värmande strålar i kombination med kamelens vaggande gång, omvandlade mjölken till ostmassa och vassle. Köpmannen fann att detta var gott och han och hans landsmän sägs ha bidragit till ostens spridning över hela världen. I Sverige äter vi för övrigt cirka 18 kilo ost per person och år, så det blir onekligen några skivor...

Jag känner absolut att jag lärt mig lite mer om ost, och kursen var både rolig, intressant och inspirerande. Att man dessutom fick provsmaka så många goda sorters ostar gjorde inte saken sämre...=D

Trolda - "Cheeeeeese"...=D

Lite Påsk-känsla...=D

 
Härliga fyrkantiga och rejäla LJUS fick vi in idag på mitt arbete och  jag fick genast lite Påsk-känsla! Även om det ju dröjer ett tag till så ÄR det faktiskt bara sex veckor till Påsk-veckan, och i en affär är man ju alltid lite före sin tid med "pyntandet"...=D
 
Därför åkte det också fram lite Påsk-Ägg med gammaldags motiv på - riktigt söta är de. Kaninerna har figurerat här på min lilla Blogg tidigare och en styck är ju redan införskaffad till MITT lilla Hem, medans en annan hamnade  hos Zassi 
http://katterochpasta.blogg.se/  för en tid sedan, så DEM är det god spridning på...;-)

Trolda - At work...=D

Söndagsbilden

 
Efter nattens ihärdiga snöfall med cirka en decimeter nysnö har det helt plötsligt blivit plusgrader och TÖVÄDER denna sista söndagen i månaden februari! =D Och i morse när dimman lättade över den isbelagda viken och den blå Himlen framträdde alltmer var det riktigt vackert, och ingav hopp om en härlig och SOLIG dag.
 
Och SOL blev det, och ÄR det! Jag och den Käre Sambon passade på att ta oss en stärkande promenad i det vackra vädret och njöt utav takdropp, fågelsång och smältande is, allt i en som det känns RÄTT RIKTNING mot Våren =D
 
Med förhoppning om att isen skall smälta ÄNNU fortare...;-) Och under tiden den Käre Fotografen "ställde in skärpan" på kameran lossnade det visst en och annan istapp...Om det nu var min värme eller att det tog sådan lång TID för att ställa in "teknikaliteterna" kan man ju fundera över...;-) JAG är iallafall glad över all is som försvinner nu =D

Trolda - With Weekly Report And Sunshine =D

Vår-Längtan...

Veckorna bara FLYGER iväg! Och inte mig emot just nu då väntan på VÅREN är stark och man drömmer om de där tio graderna, fågelsång, värmande Sol och årets första kaffekopp lojt tillbakalutad mot husväggen i det fria...Och tänk när de första VITSIPPORNA spirar...Finns det något vackrare scenario!?! Jag drömmer mig bort här och nu, direkt. Och längtar ÄNNU mer. Och det närmar sig, det kommer, dag för dag och i ett märkbart tempo.
 
Denna bild är från förra året och visar en Vitsippsäng i Ljungskiletrakten i slutet av APRIL månad. Och tills dess ÄR det ju endast cirka två månader...=D Så vi håller ut, ser framåt och väntar.
 
Ljuvligt och berusande vackert...Ja, bilder som dessa gör att man inser att det KOMMER en Vår även detta år! Och bilder som dessa gör att man KAN härda ut i minusgradernas bitande kyla och se inunder snötäckets vita massa, och ändå VETA att "vinter-eländet" snart byts ut mot ett ljuvare klimat =D För nu räcker det med vinter för MIN del iallafall!

Trolda - Waiting For Springtime! =D

Omplantering!

 
Nu när Solen på allvar börjar lysa med sin kraft och Ljuset åter igen spirar är det dags att se om sina små KRUKVÄXTER! De behöver liksom vi ny näring och energi för att växa, frodas och må bra. Man kan även passa på att ta "sticklingar" från sina Favoriter för att föröka dem och få ÄNNU fler av dem på fönsterbrädan =D De flesta plantor går att ta sticklingar utav och enklast är att sätta dem i ett glas med vatten, där de oftast utvecklar ett fint litet rotsystem som gör dem redo för senare omplantering i jord.
 
Det man skall tänka på i första hand är att välja en BRA jord! Det är av yttersta vikt för att plantan skall få den näring och styrka den behöver för att bli så där "frodig och grann" vi vill ha den...Välj alltså en kvalitetsjord, och den finner man förslagsvis i en blomsteraffär eller trädgårdshandel, där också KUNSKAP och INFORMATION kan fås. Man bör välja en kruka med hål i som gör att vattnet inte blir ståendes i krukan och således kväver rötterna, som i sin tur gör så att plantan vissnar och dör. Har man inte en kruka med hål i bör man först lägga ett lager med Lecakulor i botten som dränering, och vara försiktig med vattningen så att det inte fylls på för mycket och även då kväver rotsystemet.
Vattna sparsamt i början och duscha gärna på de nyplanterade små "Raringarna" så anpassar de sig oftast fint till sin nya tillvaro. Mycket Ljus vill de ha men man skall nog undvika direkt Sol den första tiden.

Så passa på att i Solens värmande sken få lite jord under naglarna och anlägga grunden till en vacker och spirande Krukväxt-samling på fönsterbrädan!

Trolda - With Plants And Pots...=D

Söndagsbilden

 
Morgonen startade med strålande Sol och en till synes vacker vinterdag. Jag tänkte då att jag tar en Solnedgångsbild efter arbetet och lägger in, det kan ju vara så vackert. Men ack så jag bedrog mig...Strax efter min ankomst till jobbet började det mulna på och Solen ersattes av en grå och dyster molnmassa...Men med drygt halva februari passerad skall man inte klaga! För Ljuset kommer fram mer och mer för varje dag nu och med det känner man definitivt energin återvända =D Termometern ligger på ett par minusgrader och det råder en svag vind.

Nu blir det till att sätta sig till dukat bord som den Käre Sambon ombesörjt under min frånvaro från Hemmet. Härligt! =D Ha en fortsatt fin Helg alla!

Trolda - With Weekly Report =D

"Nu Blommar Det"...=D

 
Jodå...Som av en slump, helt plötsligt (!), har det dykt upp lite "BLOMSTER" på mitt arbete... Och jag klagar inte...;-) För miljön på mitt jobb känns liksom "som GJORD" för lite Blommor. Och kunderna har tagit emot det mycket positivt och är nöjda och glada, så kan det bli bättre!?!
På bilden ser man bland annat några härliga Tulpan-buketter och en av mina absoluta Favoriter vad gäller lökväxter, Pärlhyacinter. Vårkänslorna spira...=D
 
Ett härligt "vattenbad" med Blommor arrangerat i en vacker urna på fot...Här kan man dekorera med Blommor och Blad av olika de slag. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan lägga i...Och tillför man dessutom som här på bilden någon "LJUSKÄLLA" blir arrangemanget fulländat. Enkelt och härligt inspirerande!
 
"Enkelt och härligt inspirerande", och ack så Kärleksfullt ;-) , är också de vackra Tulpanerna som den Käre Sambon förärat mig med på dagen idag, "Alla Hjärtans Dag" =D De stod på bordet där i all sin prakt när jag kom hem efter utövat arbete idag och det gör mig så glad och lycklig =D ( "Var han har KÖPT Tulpanerna"...!?? Gissa det ni...! ;-) )

Trolda - With Flowers...=D

Det handlar om "Kaj"...

 
Låt mig få presentera kajan KAJ! Som med sin skadade vinge fick mitt Hjärta att smälta direkt...För så länge jag kan minnas har jag alltid ömmat för de svaga i Djurvärlden, tagit om hand om allt från små myror och uppåt i storlek, vårdat och försökt rädda dem undan från ett alltför tragiskt öde, pysslat och matat. Trolda - Djurens Vän! =D
Och kajan Kaj ingår verkligen i den kategorin Djur med sin något defekta vinge som Han lätt släpande "kajkar" fram med...Och Han var ju så MAGER stackar´n...Och så ENSAM...Varken människor eller andra kajor figurerade i Hans omgivning eller brydde sig om Honom heller för den delen. Men det var DÅ det - FÖRE Troldas inflyttning i huset...;-) NU ser vi däremot en rundhyllt och frodig Kaj som tar sig fram med bestämda steg! Vingen släpar inte lika mycket och Han har till och med börjat att FLYGA lite mer och bättre =D Och de andra kajorna uppvisar helt plötsligt lite intresse och respekt för Honom numera.
Det är dock alltid inte så uppskattat att mata Fåglar här i närområdet, så det blir på plats, direkt, och lite i skymundan...Detta har dock Kaj LÄRT sig nu och har väl blivit vad man kan kalla TAM =D Jag ser fram emot att följa Hans framsteg genom Livet, och jag ser fram emot att få se Honom flyga lätt i den kommande friska Vårvinden! =D

Med detta lilla inlägg sänder jag en uppmaning om att man i dessa dagars vinterkalla Sverige bör tänka på våra små Vingförsedda Vänner. De behöver all hjälp med mat de kan få för att inte duka under i nattens mörker och kyla. Och det bereder så mycket GLÄDJE att se dem frodas och må bra, och får man dem dessutom TAMA och kan ge dem ett NAMN, är det ännu roligare =D

Trolda - With Birds...=D

"Loppis-Fynd"

 
Häromdagen besökte jag och min Käre Sambo en LOPPIS =D Det är alltid kul att strosa runt på olika Loppisar och leta efter "oupptäckta fynd"...Om denna TAVLA är ett "fynd" i andras ögon vet jag inte, men den tilltalade MIG oerhört mycket där den hängde halvt undangömd i affären. Och när Sambon vid passering uttryckte ett gillande för den OCKSÅ, utan mitt tillkännagivande om en spirande värme i magen vid åsynen av tavlan, var saken klar...Den skulle med Hem! =D
 
Och nu hänger den alltså här på väggen i Hemmet. Vid frukostbordet där vi kan beskåda den var morgon och känna oss glada och nöjda över vårt gemensamma "FYND" =D Konstnären heter Nils Bäckman och är med all säkerhet värdemässigt ingen ny Picasso, men för OSS är det det! 50 spänn, prutat såklart! ;-)

Trolda - "Finder" =D

Söndagsbilden

 
Veckans "Söndagsbild" vittnar om liiite blå Himmel och således SOL =D Och under dagen som gått HAR det spruckit upp ännu mer och stundvis var Solen "regent" på Himlen den blå, och man kände faktiskt att den VÄRMDE! =D Vinden var dock en liten pina med sin ihärdighet och kyla, men man kan inte få allt...Termometern är på plus och bara DET värmer ju =D "Strandpromenaden" var full av människor som ville ta tillfället i akt att lapa lite Sol. Jag och den Käre Sambon var ett par av dem och vi hade dessutom med oss MAT till de små Fåglarna i sjön =D
 
Detta något skygga Svan-par berikade vår tillvaro med sin prakt! Svanar är otroligt vackra och ståtliga att se på. Och det numera öppna vattnet ger onekligen känslor i rätt riktning...Våren närmar sig så sakteliga =D
 
Betydligt mindre skygga och definitivt mer skräniga var MÅSARNA såklart! Här försvann brödbitarna vi hade med oss i ett nafs och man får en känsla av total omättlighet...Den till synes ensamma KRÅKAN hade en partner som lyckades snappa åt sig en bit den också =D

Trolda - With Weekly Report And With Birds =D

Änglar

 
Jag har blivit ombedd av en av mina läsare - Nicki - att visa bättre bilder på ÄNGLARNA som nyligen figurerade i ett av mina Blogg-inlägg, och naturligtvis ordnar jag det! De mycket vackra Änglarna finns i två storlekar och mäter cirka 70 cm för den mindre, respektive 120 cm för den större. STÅTLIGA Skönheter med andra ord...;-)
 
På mitt arbete finns det en uppsjö utav Änglar, inklusive vi som JOBBAR där då...;-) Det finns Änglar i GULD och i SILVER, i TRÄ, BETONG och "KOMPOSITMATERIAL" med mera. Det finns även i TYG och i alla dess färger och former. Det är bara att kika in för ett besök på Kärrstegens gård om man är svag för dessa "Vingförsedda Vänner" =D

Trolda - "Pure Angel" =D

Present På Posten...=D

Rara Zassi http://katterochpasta.blogg.se/ har skickat mig en liten PRESENT!!! Och jag blev så GLAD! =D Hon är alldeles fantastiskt käck och trevlig denna lilla "Norrlands-Pingla" TUSEN TACK, Kära Du! =D
 
Det var detta lilla TYGHJÄRTAT som damp ned i brevlådan häromdagen. Visst är det FINT!?! (Jag tror med all säkerhet det finns liknande till försäljning i Hennes lilla Web-shop för den intresserade ;-))
 
Riktigt sött är det och så lättplacerat...Man kan även hänga det i det påsydda sidenbandet om man har lust. Just nu får det "bo" tillsammans med mina Ankor i köket, där passar det absolut in. Det är så HÄRLIGT att både GE och att FÅ presenter och det värmer sannerligen i Hjärtat! =D

Trolda - By Heart =D

"Isande vackert..."

 
Dessa vackra "IS-SKULPTURER" fångade mitt intresse under dagens promenad. Och ljudet av droppande vatten - och därmed en bekräftelse på att vi definitivt är på väg åt rätt håll ;-) - var en lisa för Själen.
 
Magnifikt i sin konstform!
 
Utöver dessa vackra skapelser som delade med sig av sin Skönhet hördes också Talgoxens idoga kvittrande, allt under en klarblå Himmel och en värmande Sol. Vi går definitivt mot VÅR! Så är det. =D

Trolda - Full Of Sunshine =D

Söndagsbilden

 
Det allra bästa med veckans "Söndagsbild" är att vi idag skriver FEBRUARI i almanackan! Borta och glömd är den mörka januari och vi ser FRAMÅT =D Lite pudersnö har dalat ned på orten denna helg och det lyser upp en smula. Lyser upp gör också de blå stänken på HIMLEN, som dagen till ära bistår med lite Sol. På "Strandpromenaden" råder det full aktivitet med "stavgångare", rullskidsåkare (!) och vanliga motionärer. Alla är vi väl ute en sådan här dag för att njuta av Solens uppiggande strålar!?! För egen del har det motionerats med en härlig rask promenad och jag TYCKER mig känna att byxorna helt plötsligt sitter liiiiite lösare om midjan...;-) (Det är ju också SÅDANT att tänka på nu inför den stundande Våren...=D)
 
Ett annat glädjeämne är att se att ISEN börjar att lätta! Från att tidigare ha legat tjock och överallt, börjar nu istället vakarna bli större och större. Fåglarna de små, får det lättare att finna föda och det värmer i Hjärtat att se.
 
Värmer upp Hjärtat gör också PÄRLHYACINTERNA jag fick härom dagen. Denna ljuvliga lilla Blomma som med sina spirande knoppar sprider så mycket hopp och glädje. Det känns absolut som Våren!
 
Lite Vår-aktigt tycker jag också det blev i SOFFAN med en härlig "rosen-pläd" att värma sig under om kvällarna...Och Murgrönan på bordet känns grön och frodig och påminner också den om kommande grönskande tider. Ja, det är sannerligen en HÄRLIG tid vi går till mötes! =D

Trolda - With Weekly Report And Spring-Feelings...=D