"Morgonens Visdomsord"

107318-353
"Morgonens Visdomsord" är skrivna av Hjalmar Bergman (1883 - 1931) och får mig att möta dagen med ett gigantiskt SMIL på mina läppar.

"Bara att det FINNS glädje
är en källa till glädje."

Trolda - Smile! =D

Aktiviteter i Sovrummet...

Förutom andra eventuellt vanligt förekommande aktiviteter i sovrummet råder där också nya. Även de utförs i sängen...=) (För bästa möjliga komfort!)

Det handlar om självplågeri i form av sit-ups och cykling. På låg nivå.

Min ambition är nu inte att erhålla en "skurbrädemage" a´la Carolina Kluft, därtill är jag för en gång skull alltför mycket av realist. Den möjligheten känns passerad och förbi, för längesedan.

Målsättningen är dock att minska den något putande silhuetten. Jag tycker nämligen det putar tillräckligt ändå...

Så med ett stönande och stånkande, mer rödmosig än någonsin, intog jag igår position. 50 situps blev det, och 50 "cykel-ben". Helt utslagen efter nämnda övningar insåg jag att jag hade för mig helt nypåfunna muskler. I magen, i buken och i benen. Puha, det var jobbigt...

Ännu jobbigare kändes det att nu på morgonen  ta sig ur sängen! Öm, ledbruten och med värk kändes det onekligen som jag varit mycket aktiv...Och ikväll är det bara att köra igång igen. För nu skall det banne mig minimeras på putandet! Det har jag bestämt, så är det.

Och jag måste ju säga att det är en ganska så skön känsla när det värker så där lite lagom i magen av utförd aktivitet. Och tänker man på kommande resultat blir man ju ännu mer engagerad. "När jag struttar runt där med min platta, o-putande mage..." =D

Trolda - In Action!

Musik-tips!

107318-352

Det finns säkert ingen kategori av musik som går under namnet "Blues-Country-Pop-Visa", men NU gör det det. Här på MIN blogg. För det känns som det bästa sättet att beskriva Sophie Zelmani´s nya skiva "Memory Loves You".

Lite vemodsaktig Blues. Lite svängig Country. Lite lagom Popigt. Och med Visans melodi. Allt blandat, mixat i en härlig kompott!

Som vanligt får jag också visuella visioner av musiken. Här sitter jag på en veranda, gömd från solens heta strålar. Jag blickar ut över en fantastiskt vacker trädgård med böljande gräsmattor och doftande vita syrener. Stora trädkronor avgränsar det inre från det yttre, där finns en tydlig gräns.

Jag sitter ensam och jag har besök. I min ensamhet får tankarna flöda fritt, fantasin är livlig. I tvåsamheten är det lågmälda långa konversationer, där innehållet svävar över oändliga mål. Vi njuter av rödvinets sötma, och vinden är ljum.

Allt detta upplever jag genom Sophie´s sensuella, lite sorgsna röst. Hon tar mig med på en stilla resa, små utflykter där sinnligheten får råda. Och jag är glad att vara innehavare av denna skiva, som jag faktiskt fick nys om av en "Medbloggare". Tack för det! Och jag kan varmt rekommendera andra att göra resan tillsammans med Zelmani.

Trolda - On the Porch.

Vår-tips!

Ett trevligt och enkelt sätt att få lite VÅRKÄNSLA inomhus är att bege sig ut i trädgården och "göra små klipp"... Själv gör jag det varje år och det bereder mig stor glädje att följa grenarnas och knopparnas utveckling. Se dem svälla, växa och slå ut.

107318-349

Här är grenar från ett av mina favoritträd, KASTANJEN. Med bulliga, runda och kraftfulla knoppar är den framträdande bland övriga växter och träd. Och barkens rödbruna glansiga färg är så vacker.107318-350

När KASTANJEN går i blom här i mitten av juni är det en fantastisk syn! Vita stora väldoftande klasar av blommor står likt ljus upp emot skyn. Till humlors och bins stora förtjusning. Lägger man sig till ro inunder trädet hör man ett ihärdigt surrande och brummande från strävsamma samlare.

Grenarna lär dock inte gå i blom inomhus, men bildar vackra bladpar och skapar skönhet omkring sig.

107318-351

En annan av trädgårdens favoriter är SYRENEN. Jag har glädjen av att ha en uråldrig syrenberså strax utanför husknuten. När syrenen går i blom i början av juni fylls jag av ett lyckorus...FINNS det något som doftar så gott!?! Med glädje tar jag in stora fång av blomman, både vita och lila. Jag njuter, doftar och förundras över skönheten i Naturen.

Och när man går ut efter en regnskur i kvällen är doften så stark, så intagande, nästan förförisk...Ahhh, ljuvligt!

Den kommer heller inte att visa några blommor inomhus. Men dess spröda knoppar i ljus grön ton skapar en känsla av vad som komma skall!

Så ge er ut, klipp till, ta in och njut! Och har ni inte någon egen trädgård går det nog att varsamt norpa en och annan gren från skogen...

Trolda - with Branches.


Katt-kärlek

107318-348

EN fördel med det vintriga vädret är att mina "ute-katter" blir allt mer sociala och får mig att framstå som den ULTIMATA , OUMBÄRLIGA och KÄRLEKSFULLA Matten!

I brist på ork och lust vägrar de ge sig ut i snödrivorna för att fånga möss. Det är JAG som står för det totala utfodrandet, för frukost och kvällsmat. Det pips extra, det fjäskas som aldrig förr, det svärmas, det svassas, det känns som om man verkligen är älskad...

Och jag kan helt enkelt inte låta bli att charmas av deras kärlek, deras hjärtlighet. Lite extra BLIR det i matskålen. Jag ser också till att deras gångstig till ladugården är skottad och fin, så de små liven kan komma tryggt inunder tak.

Att ge och att ta, det är livets melodi!

Trolda - with Care.

Söndagsbilden

107318-347

Snön faller med gigantiska flingor från en blygrå himmel...Vad mer kan jag säga....

Hade det varit i julmånaden december hade jag ystert och likt ett barn sprungit ut och lagt mig ner i snön för att göra en "snöängel". Jag hade tyckt det var oerhört vackert och nästan lite sagolikt. Nu är det i slutet av februari - snart mars - och jag vill inte veta av eländet! Mitt sinne och min själ längtar och trängtar så efter VÅR...Så är det.

Temperaturen ligger runt en eller ett par minusgrader och vinden är stilla. Det är väldigt tyst.

Tyst och stilla känns det också inombords. Inget jubel här inte över fåglars sång eller över värmande vårsol. Det är bara att acceptera situationen och ta nya tag imorgon. Livet går vidare.

Trolda - with Weekly Report.

Lördagsmys

Efter en intensiv dag på jobbet är det alltid så skönt att komma hem! Ännu skönare blir det när den käre Sambon är på plats och "organiserar upp" det hela.

Med dukat bord, tända ljus och med himmelska dofter från köksregionen sprider sig lugnet, glädjen och harmonin i kropp och själ. Från högtalarna ljuder vacker, klassisk musik på lagom hög nivå. Jag kopplar av, jag är hemma.

107318-343

Jag blir serverad ett glas rödvin och sätter mig i favoritfåtöljen. Lyssnar stillsamt till musiken och Sambon´s aktivitet i köket. På menyn står det FISK, rödspätta. I limesås. Låter väl inte helt illa...Till det serveras det ris, grönsaker och vitvin. Det doftar ljuvligt.

107318-345

Mitt bidrag till dineringen är TULPANERNA. Ett fång med vita, dubbla små Sötnosar. Allt annat är Sambon´s förtjänst och omsorg.

Jag inser att jag är lyckligt lottad, att det finns Kärlek i Världen och att jag har det väldigt bra. Jag försöker ta till vara på det och sända Kärleken i retur. Till min Sambo, till min omgivning.

Trolda - with Love.

Nu är det på gång...

107318-342

Det må vara en bitsk isande vind som drar fram över det snötäckta landskapet, och en termometer som signalerar minusgrader, det känns ÄNDÅ som om VÅREN är på gång nu.

Kanske är det det underbara LJUSET som återvänder mer och mer för varje dag som fyller mig med denna glädjande och upplyftande känsla!?! Kanske är det Hemmets alla Vårblommor, såsom Pärlhyacinter, Snödroppar och Primulor som skapar euforin!?!

Ty idag känner jag mig bara så SPRUDLANDE glad! Det riktigt BUBBLAR inombords! Jag känner energin pulsera genom kropp och själ. Jag vill ta hela VÄRLDEN i min famn...=D! (och detta TROTS att det ligger en hel "jobbhelg" framför mig)

Februari har dessutom snart gjort sitt! Slut, TheEnd, over and out! Jag kommer INTE att sakna Henne, inte alls. Nu ser jag fram emot månaden Mars istället!  Mer ljus, mer blommor, mer fågelkvitter!

Och förhoppningsvis MER sprudlande glädje. Det är så UNDERBART att vakna upp till en ny dag och känna sig så glad...=D

Trolda - Happy!

"Morgonens Visdomsord"

107318-341

"Morgonens Visdomsord" anger tonen för hur mitt sinne och min själ skall bemöta dagens alla situationer och möten. Med vidöppen, kärleksfull famn skall jag älska min nästa. Med ett GIGANTISKT léende drömmer jag om att få kärlek tillbaka. Och skrattet är aldrig långt borta.

"Ta dig tid att vara vänlig -
det är vägen till lycka.
Ta dig tid att drömma -
det ställer siktet mot stjärnorna.
Ta dig tid att älska och att bli älskad -
det är ett gudomligt privilegium.
Ta dig tid att se dig omkring -
tiden är alltför knapp
för att vi ska ha råd
att vara självupptagna.
Ta dig tid att skratta -
det är musik för själen."

(Gammalt Engelskt Visdomsord)

Trolda - with Heart and Joy.

Prima Primula...

Så här ser det ut på mitt arbete just nu. Primulor i RAAAAADER....Denna härligt uppiggande VÅRBLOMMA som gör sinnet glatt! På svenska kallas den oftast för Jordviva eller helt enkelt Primula. Dess latinska namn är Primula Vulgaris. Primula kommer av Primus, som betyder "den förste". Ett passande namn då den hör till årets första vårblommor.

107318-339

Man bör vara lite försiktig med blomman om man har allergi!  Dess blad har en tendens till att ge klåda, utslag och i värsta fall rejäl svullnad. Alltså är det HANDTVÄTT som gäller efter beröring av bladen.

Det är en lite KRÄSEN "Madame"! Hon vill ha mycket ljus, lagom med vatten (får aldrig torka ut, men ej heller vara blöt om fötterna) och föredrar en lite svalare placering. Man kan på sätt och vis jämföra hållbarheten inomhus med en något långlivad snittblomsbukett.

Efter blomning och vid sund utomhustemperatur sätts Hon med fördel ner i rabatten. Där kommer  Hon troget och utan märkvärdiga krav  förgylla din vår med sin prakt...År efter år!

Det är så härligt med ett HAV av blommor, men kanske inte så funktionellt i det vanliga hemmet...Men ett par tillsammans i en gammal trälåda gör sig också onekligen fint! Så här ser de ut hemma hos MIG, de små VIVORNA. I grandiost samspel med ljus och ankor...=D

107318-340

Så får man sig lite VÅR inomhus...Och eftersom Vintern biter sig fast med rejält tag ute, känns det som den FÖRSTA lilla segern iallafall! =D Viva la´Primula!

Trolda - with Springtime Inside!

Vår-Resa

Så här när Nordanvinden är bitande kall och Våren känns hopplöst långt borta behöver jag något att SE FRAM emot. Därför har jag och min käre Sambo bokat en liten VÅR-RESA!!! =D

I maj tar vi oss tvärs över Nordsjön till Skottland. Härliga, underbara Skottland som för alltid erövrat en plats i mitt hjärta. Vi skall bo hos goda Vänner i den lilla byn Stonehaven, där jag tidigare i mitt liv bodde och arbetade. Det skall bli så fantastiskt roligt.

107318-336

Stonehaven är en liten by med cirka 15 000 invånare. Här är en fin vy över hamninloppet, ett av mina favoritställen att strosa runt i. Här finns "The Marine Hotel" som med sin uteservering och utsikt över horisonten erbjuder maximal njutning när man i lugn och ro intar en "pint" av husets bästa öl.

107318-335

Strosar man söderut från hamnen kommer man till det sagolikt vackra "Dunnottar Castle" som är beläget högt, högt på klippkanten. Här uppmanas inte personer med svindel att vandra. Eller så kan de med svindel (jag) hålla extra hårt och kärleksfullt i sin Sambo, så går det fint...

107318-333

Skottland är ett underbart land med otroligt trevliga människor. Vacker natur präglar i stort sett hela landet och när man tar sig till "The Highlands" i väster är det nästan olidligt vackert och hänförande. Har man tur så kanske man möter en äkta Skotte med säckpipa...

107318-337

Och som alltid funderar man  på vad som egentligen göms under kilten...=D

107318-331

Historiens vingslag gör sig påmind överallt i landet, och slott och borgar figurerar runt om. Då är det dessutom extra kul att vår skotske vän är en otroligt duktig historieberättare som gärna berättar episoder och anekdoter från svunna tider. Han är historielärare och engelsklärare och har dessutom en magnifik fantasi...

Jag glädjer mig oerhört till att se våra kära Vänner igen och till en förhoppningsvis alldeles fantastisk resa!

Trolda - It´s MAGIC!

Nystädat!

Idag har jag städat REJÄLT i köket. Det känns så tillfredsställande att följa AJAX-doften runt köksregionerna och insniffa doften av renhet. Eldar man som jag med VED har det en tendens till att bildas ett tunt, tunt sotlager över inredningen. Det är smällar man får ta när man njuter av sprakandet och knakandet och doften av vedeldning. Då får man hellre städa oftare.

107318-328

I köksfönstret blev till och med rutorna putsade, trots bitska minusgrader. Nyplantering i amplar och i Mormors(!) gamla soppterrin. De grå äggen kändes rätt att lägga fram i ljuset,  för snart är det ju dags med ÄGGLÄGGNING i Naturen!  De små söta SNÖDROPPARNA från trädgården går snart i blom! Och LJUS kan jag aldrig få för mycket av. Så är det.

107318-329

Under spiskupan är det naturligtvis EXTRA sotigt. Därför har jag nu placerat GLAS och MUGGAR där...(Smart va!?!=)) Och så får man ju då hellre DISKA dem oftare...

Min gamla VÅG - också DET Mormors- får husera lök och vitlök och rödlök, det passar riktigt bra tycker jag. Att jag är KÄR i ankor råder väl inget tvivel om!?! Och säga vad man vill om SPETSDUKAR...Här gör den sig riktigt fin, i ett hus anno 1790 !! SÅ är det...=D

107318-330

Sambon´s Morbrors gamla VINLÅDOR som fraktats vida Världen runt, eftersom han är SJÖMAN,  får inhysa lite av vardagsporslinet! Jag älskar att ha lite HISTORIA bakom tingen i huset, och tänker gärna på dessa lådor gungandes över vidsträckta hav...NU har de kommit HEM till mig, till mitt gamla charmiga hus. Och jag är övertygad om att de föredrar den stilla rofyllda atmosfären här, före livet på stormiga hav.

Jag känner mig oerhört NÖJD med dagens städ-insats! Skall nu sätta mig ner i favoritfåtöljen, slappna av och bara MYSA! Så är det!

Trolda - Cleaning.

"Shall We Dance?"

För er som inte redan sett "Shall We Dance?" med Richard Gere, Jennifer Lopez och Susan Sarandon i huvudrollerna vill jag VARMT rekommendera er att se den. OM ni nu gillar ROMANTIK och bubblande PASSION vill säga...(Och vem gör inte DET!?!)

Det är ingen ny film, den utkom redan 2004, och går under benämningen "romantisk komedi". 107318-326

Richard Gere är lyckligt gift med Susan Sarandon och lever ett ganska tråkigt inrutat familjeliv, när han plötsligt inser att han SAKNAR något i tillvaron. Han beslutar sig för att lära sig att DANSA!

På danskursen erhåller han den BEDRÖVLIGT (!) snygga Jennifer Lopez som danslärare, och den GLÖDANDE PASSIONEN börjar pyra...När de dansar de passionerade latinska danserna formligen OSAR det om dansgolvet...

107318-327

Och jag njuter av varje steg...=D

Filmen blir definitivt heller inte sämre av att det är tre fantastiskt bra skådespelare och att Richard Gere är så otroligt snygg och viril...

Därför får han också stoltsera med sin magnifika nuna under rubriken "MANLIG FÄGRING" här på min lilla blogg!

107318-325

Alltså, gillar ni ROMANTIK, PASSION och RICHARD GERE, se filmen!!! Ni blir INTE besvikna!

Trolda - with Passion!


Söndagsbilden

107318-324

Idag råder det minsann AKTIVITET på "Söndagsbilden"! Två ISFISKARE har slagit sig ner på den nu snöfria isen i förhoppning om att kunna fånga en eller annan liten fisk.

Det är mulet och grått och cirka tre plusgrader. Det känns riktigt råkallt och regnet "hänger" i luften.

Snön är helt borta, men enligt SMHI skall den visst komma åter i veckan.(Aaaaarggh!!!)

Jag bidar min tid, går tillbaka in i stugvärmen och har "söndags-inne-mys" istället.

Trolda - with Weekly Report.

Vår inne...

Varje år gör jag likadant...Jag går ut i TRÄDGÅRDEN och gräver upp en liten tuva med SNÖDROPPAR. Jag kan helt enkelt inte låta bli!

107318-323

Med Naturens eget marktäckande material får de ståta i all sin prakt i en liten zinkbytta. Jag tycker det är så fint.

107318-321

När blomningen är till ända bär jag ut de små lökarna igen till sin ursprungliga plats. Gräver ner dem och pysslar lite extra med dem.

På så vis får jag dubbel glädje av dem och får njuta av tidig vår inne. Något jag verkligen längtar efter nu!

Trolda - In the Garden.

"Inga fler lik i garderoben..."

107318-320

Jag tillhör väl den kategori människor som inte trivs när det är RÖRIGT omkring mig. När det ligger prylar huller om buller, här och där, överallt. (Iallafall så länge det är SYNLIGT! I garderober och skåp och lådor är det ofta en mindre katastrof.)

Min käre Sambo delar inte direkt min uppfattning om ordning och reda och kan emellanåt undslippa sig kommentarer som PEDANTERI och STÄDMANI. En enligt mig HELT fel åsikt då jag absolut inte springer runt med dammvippan jämt och ständigt. Till och med kan jag förnöjsamt åse en DAMMRÅTTA  fara förbi med den enkla tolkningen att det "visst är dags att städa..." Sådant beteende har ICKE pedanter!

Och kommer man till mina GARDEROBER är pedant-teorin som sagt helt befängd! Ett närmast liknande KAOS möter dig när du försiktigt gläntar på dörren. Rasrisk utlovas! Jag bara STOPPAR in, klämmer till, stänger igen och hoppas att den förblir stängd.

Jag vet heller egentligen aldrig riktigt vad jag faktiskt HAR för kläder i den...

Men se NU är det annorlunda...=D !!!

Gårdagen ingjöt mod och lust till att ÄNTLIGEN reda ut om jag överhuvudtaget har NÅGOT som kan passa inför vårens mode. Och döm om min förvåning och glädje när jag upptäckte en och annan tidlös raritet! För nu är det SANNERLIGEN en helt annan garderob! Klänningar, blusar och kjolar HÄNGER fint på galjar. Byxor, tröjor och koftor samsas fint på hyllorna. Det är ORDNING och REDA!

I samma andetag passade jag på att SORTERA UT, kassera och slänga. Totalt blev det TRETTON fulla plastpåsar till Klädinsamlingen! TRETTON påsar...Det är ganska mycket det! Det resulterade givetvis också i ett befintligt TOMRUM i min garderob, som så småningom eventuellt kan resultera i ett par nyinköp...(Någon finfin VÅRKLÄNNING kanske..=D)

Det resulterade också i en "smockfull" liten "Black Pearl"(min söta bil!) som synes på bild.

Jag känner mig OERHÖRT nöjd med min insats och kommer fortsättningsvis försöka hålla denna PEDANTISKA garderobs-standard! Det är så mycket lättare att hitta, så mycket trevligare att helt plötsligt kunna "välja och vraka", och så mycket mer glädjande att inse att man faktiskt inte är HELT ute vad gäller vårens "outfit"!

Pedant!? Ja, tack!

Trolda - Doing the Wardrobe!


Van Morrison

107318-319

Van Morrison har samlat några av sina alster på skivan "At the Movies".  Det är inget nytt under solen, utan gamla hederliga "goingar". Men jag kunde inte låta bli att införskaffa den likväl.

Har man som jag lyssnat en del på denne man känner man igen det mesta...Det är samma gamle Van, samma musiker. Och det svänger sådär "lagom". Trallvänligt, behagligt och perfekt när man rattar bilen.

Har man inte lyssnat på Van Morrison tidigare skall man nog hellre satsa på en "best of"-skiva. Har man lyssnat tidigare lär man som sagt garanterat känna igen sig. Och säkerligen tralla med!

Trolda - Brown Eyed Girl (with a dash of Green!)

Alla Hjärtans Dag

Jag vill bara passa på att önska mina kära BLOGGLÄSARE en HÄRLIG Alla Hjärtans Dag!!!107318-316

Tänk på varandra och MYS lite extra...

Och tänk också på att FORTSÄTTA kramas och mysa de KOMMANDE dagarna!

                                     
Som sig väl bör delar jag med mig av en bukett med rosor. En ros till var och en, för alla fina kommentarer och inlägg. Det är så trevligt att "ha" er!!!                                                                                                       107318-318

Trolda - Cheerful!

"Morgonens Visdomsord"

107318-315

Efter dryga veckan liggandes i en ettrig influensa tar jag inget för givet. Jag tar var dag som den kommer och glädjs med den. Nya möjligheter, nya möten, nya chanser.

Jag är glad och tacksam för återgången till det normala med kropp och själ fungerandes igen.

Jag tycker "Morgonens Visdomsord" definierar mina känslor och tankar på ett fint sätt...

"Var rädd om den här dagen!
För den betyder liv, ja den är själva livet.
Under dess snabba förlopp
kan du få möta väldigt många olika saker:
växandets välsignelse, arbetsglädje, skönhet.
För gårdagen är redan en dröm,
och morgondagen är bara en förhoppning,
men dagen idag -
om du tar väl vara på den -
tränger undan både gårdag och morgondag.
Använd därför den här dagen väl!
Så hälsar gryningen."

( Från Sanskrit )

Och jag skymtar minsann GRYNINGEN där ute nu i Öster...Sakta, sakta träder ljuset fram och den nya DAGEN med det. Jag skyndar ut...gör så gott jag kan.

Trolda - with Wisdom.

Alla Hjärtans Dag

På onsdag den 14 februari infaller "Alla Hjärtans Dag", Sankt Valentins Dag eller Valentindagen. En dag då det är tänkt man skall visa lite extra omtanke till nära och kära. Personligen tycker jag det är lite av ett kommersiellt JIPPO och ser hellre mer kärlek och omtanke figurerandes i vårt vardagliga liv, året om. 

Firandet startade redan på 400-talet i södra Europa och innehåller smaskiga detaljer och tragedier i form av ond bråd död, och således martyrskap. Jag lämnar de detaljerna därhän och tar hellre fasta på den söta versionen om FÅGLARNA!

Ty i FEBRUARI söker de sydländska vingförsedda små fåglarna sin partner. Med frenesi letar de efter sin tilltänkta, den rätta. Med uppburrad fjäderkostym och med sitt allra vackraste kvitter försöker de snärja Honan i sitt garn. (det låter vagt bekant...!?) När detta väl lyckats och allt går väl blir det samboskap, ägg och ungar.

Detta förfarande inspirerade främst de yngre testosteronstinna männen till att börja fundera på vem som skulle bli DERAS tilltänkta. Och uppvaktning i form av kärleksbrev, blommor och presenter tog form.

Idag ser vi tydliga bevis, iallafall inom blomsterbranschen där jag arbetar, att trenden håller i sig. Jag tror "Alla Hjärtans Dag" tillhör en av årets dagar då vi har som mest att göra.

Helt nyligen bevistade jag "FloraDekor", en blomsterskola i Alingsås, där temat var "Bröllopsbinderi". Samtidigt passade då ELEVERNA vid nämnda skola på, att visa upp sina färdigheter och kreationer i form av en "Alla Hjärtans Dags Utställning". Jag visar några bilder från den här och nu. Kanske kan de inspirera och ge tips inför onsdagen.

107318-302

Ett HJÄRTA gjort av Kornellkvistar kanske kan vara trevligt att ge sin Älskade...Här med den röda blomman GERMINI som huvudrollsinnehavare.

107318-305

Som små GÅVOR i sig är väl dessa små dekorationer där ROSEN är stjärnan. Omgiven av den härligt cirtusdoftande Vaxblomman.

107318-311

Rosornas "Rolls Royce" bland snittblommor kallas den ibland, denna sammetsliknande Grand Prix-rosen. Här extra framträdande i kombination med blygsam (men ack så vacker) mossa.

107318-313

En bukett JAG skulle bli glad över att få är denna Karamell! Härligt rosa Aqua-rosor blandas med de mustigt röda El Torrero-rosorna. Allt omgivet av de vackra Aspedistrabladen. Lite Pärlor förhöjer glamouren...

107318-307

Enkelt och fräckt. Här möts två helt olika material, den grova betongen kontra blommornas mjukhet. Ett möte som framhäver skönheten hos blommorna. Här får Germinin assistans av sina egna stjälkar och den graciösa Daggkåpan. Spansk mossa fyller ut.

107318-304

Eleverna vid skolan har gjort ett fint arbete tycker jag! Med egna kreativa ideér har de lyckats exponera sina skapelser på ett attraktivt sätt. Det var en mycket trevlig utställning och jag fick lite inspiration.

Förhoppningsvis har jag också förmedlat lite inspiration och tankar till Er inför denna begivenhet. Det viktigaste är väl dock att ALLTID ta till vara på sina nära och kära, inte bara just denna dagen!?!

Trolda - with Flowers.

Söndagsbilden

107318-301

Inspirerad av andras bloggar med inslag av en "veckobild" för att följa VÅRENS ankomst, gör jag här samma sak....Varje SÖNDAG skall jag försöka publicera en bild där man förhoppningsvis kommer att kunna följa Kung Bore´s tillbakadragande och Fru Vår´s framåtskridande.

Bilden är tagen från HUSKNUTEN ner emot vår lilla vackra sjö. Det är cirka sju minusgrader och vinden känns lite bitsk. Ett tunt snötäcke ligger på den cirka två decimeter tjocka isen.

Solens strålar ger mig dock värme och vetskap om att "Nu börjar nedräkningen!" Och jag skall följa den förnöjsamt!

Trolda - with Weekly Report.

Inbjudan...

107318-300

I vanliga fall brukar jag känna stor glädje inför bjudningar av alla de slag, men gårdagens inbjudan i brevlådan är av ringa intresse. Jag är bjuden på "TupperWare-Party" (beWare mig väl...).

För mig är Party synonymt med FEST, GLÄDJE och en smula GLAMOUR! Särskilt festligt eller glädjande tycker jag INTE plastartiklar är... Och de är definitivt inte glamourösa.

"Varför servera juicen i en tillbringare av plast för 300 spänn när du för samma pengar kan erhålla en skönhet i keramik!?"
"Och hur roligt är det att sätta fram en skål i plast på matbordet när det finns mycket vackrare i glas!?"
"Och min nykokta spaghetti smakar definitivt godare efter avrinning i ett rostfritt durkslag från IKEA för 69 spänn än i ett "multifunktionellt" durkslag från TupperWare - för tre gånger summan".

Jag medger att vissa av plastattiraljerna HAR sina små finesser. Väl genomtänkta små finurligheter med "lock-i-lock", "burk-i-burk"och "vänd-och-vrid-till-ny-funktion". Men jag behöver inte dessa finesser och klarar mig utmärkt utan.

Dessutom vill jag servera min mat och dryck i rejäla, vackra material. Det smakar godare då, och blir betydligt gemytligare vid bordet. Plast göre sig icke besvär!

Om jag skall gå! Nej, tack!

Trolda - non Plastic!

Mer vårtecken...

Dripp, dropp, dripp, dropp...Det låter inte MYCKET, men det LÅTER!!!

Och det räcker för mig denna dag.107318-298

Trots influensa  känner jag hoppet spira! Och ger mig ut på en mini-trädgårdsvandring för att insupa lite energigivande sol, och känner värmen från dess ljuvliga strålar.

Det är tydligen fler som känner av ljuset och värmen...Dessa LJUVLIGA Snödroppar (Galanthus) trotsar kyla och snö och sticker uppnosigt fram ur frusen mark. Och jag glädjer mig.

107318-297

Galant spirar de där och ger mig lusten och hoppet åter.

Trolda - In the Garden.

Vårtecken

Årets första "riktiga" VÅRTECKEN har kommit!

Det är min anka BIGGLET som har fått vårkänslor och uppvisar fertilitet i form av årets första ÄGG!107318-296

Alltid glädjande att se att de "hänger med" ännu en vår...=D

Några "ankbäbisar" tvivlar jag dock på då Kalle (herr´n i sammanhanget) är på tok för gammal för sådana bedrifter....

107318-295

Visst ser Hon lite stolt ut där med sitt ägg...Den lilla BIGGLET.

Trolda - at Springtime.

"Morgonens Visdomsord"

107318-294

Inte för att jag tror min dörr blir nedsprungen en sådan här kall och bister februaridag, men ifall om att....

Vissa dagar är det helt enkelt så skönt att bara vara helt ensam, i fred....Få ta dagen som den kommer, utan krav, utan måsten.

Världen surrar på, runt, runt, i full fart. Jag stänger dörren, blir i MIN lilla värld. Trivs. Får kontemplation, andas. Så öppnar jag dörren imorgon igen.

"Låt oss leva en enda dag
helt enligt naturens lagar
och inte förvirras av minsta lilla småsak.
Låt oss stiga upp tidigt och beslutsamt,
äta frukost i lugn och ro,
utan att låta oss störas...
Låt oss inte bli upprörda och dras med
i livets malström...Om maskineriet gnisslar,
låt det då gnissla, tills det är hest av smärta.
Om det ringer på dörren,
ja, låt det då bara ringa."

( Henry David Thoreau  1817 - 1862 )

Trolda - at Home.

Dags för Omplantering!

Februari är en bra månad att ta tillfället i akt att se över sina KRUKVÄXTER! Liksom vi behöver de kärlek, omtanke och energi. Idag har jag planterat om de "mest nödställda" och räknar med riklig belöning i form av frodig tillväxt tillbaka.

107318-291

Som synes har jag väl mest fetbladiga växter som inte kräver SÅ mycket skötsel, men när krukorna tränger om fötterna, och för att få ökad tillväxt är det ändå en god idé att ge dem lite ny jord.

Valet av jord är mycket viktigt. Det finns "billighetsjordar" för en mindre penning som varken innehåller näringsämnen eller håller rätt substans. Det förekommer också exempel på jord innehållandes tungmetaller bland dessa. Dem bör man undvika!  Satsa istället på en lite dyrare jord med de rätta förutsättningarna för just DINA växter. Det finns också ekologiska jordar som håller hög standard.

107318-292

När man planterar om är det viktigt att man gör det med varsam hand. Rotsystemet på vissa växter kan vara känsligt. Skaka därför loss den gamla jorden försiktigt. Sätt ner plantan i en krukstorlek större och fyll på med den nya jorden. Platta till försiktigt. Den nya jorden innehåller oftast en hel del näring, så någon extra gödning är ej nödvändigt de första veckorna.

107318-293

Det är naturligtvis också på sin plats att vattna! Vattnas behöver dock inte denna mossboll, men en dusch får den då och då, liksom de allra flesta växter mår bra av.

Med ljuset i antågande och med ny jord och näring kommer dina växter att spira frampå vårkanten! Något att se fram emot när Nordan viner och snön yr utanför fönstret.

Trolda - Planting.

"Dagens Visdomsord"

107318-290

"Dagens Visdomsord" gör att jag sniffar lite extra på Husets Blommor...

Det gör också att jag inser att jag faktiskt HINNER så - och skörda. Allt har sin tid. Långlivat eller kortlivat.

Jag tar till vara på Tiden och glädjeämnena kring den. Och sniffar vidare.

"Ha inte så bråttom, bekymra dig inte. Du är här bara på ett kort besök.
Så försumma inte att stanna upp och lukta på blommorna."

( Walter Hagen 1892 - 1969 )

Trolda - Sniffing around....

Stilla stund

107318-289

Ute viner Nordan och luften känns bitande kall. Små, små ettriga snöflingor fladdrar förbi för att återigen göra ett försök till att försena Våren.

Jag kurar in, kokar mig en kopp thé, tänder lite ljus och drömmer mig bort.

Med NYA numret av "Allt i Hemmet" i favoritfåtöljen känns Livet inte så pjåkigt iallafall! Myser, läser och planerar i sinnet inför kommande stunder.

Det kan vara hur kallt och bitande det vill....Jag är varm, har det skönt och känner mig rofylld i sinnet. Och tänker på den stundande Våren.

Så är det.

Trolda - a true Dreamer!

Ny Gäst på Gården!

107318-288

Jag glädjer mig STORT till vår nyanlända GÄST här på Gården! En GRÖNGÖLING har efter ett antal kontroller och spaningsuppdrag äntligen beslutat sig för att "slå sig till ro" i en gammal halvsprucken lönn här på tomten.

Lönnen har redan befintliga "bo-hål" gjorda av en tidigare huserande UGGLEFAMILJ, och tydligen passar det även den till familjen Hackspettar hörande Gröngölingen.

I maj blir det förhoppningsvis 5 - 7 glänsande vita ägg som kommer att ruvas både av honan och hanen, för att efter cirka 15 - 17 dygn resultera i små, små fjäderprydda Gröngölingsbäbisar! =D

Till saken hör att lönnen står cirka 3 meter från ett fönster, så jag lär ju utan problem kunna följa dramat på nära håll. Mycket glädjande och spännande om man som jag tycker mycket om djur och natur, och där FÅGLAR har en alldeles speciell plats i mitt hjärta.

Jag glädjer mig alltså således stort, och hoppas kunna förmedla ett och annat trevligt fotografi av tilldragelsen framigenom!

Trolda - with a Giant Family!

Silver och Brons!

107318-287

En riktig SPORTHELG har det varit minsann!

I BANDYN tog Sverige en fin SILVERMEDALJ, när de förlorade mot Ryssarna på hemmaplan tidigare idag. Något vi kan vara stolta över och glädjas åt!

HIPP, HIPP, HURRA för oss! =D

107318-285

Våra kära grannar i syd kan stolt gå hem med en BRONSMEDALJ efter en fantastisk insats i HANDBOLLS-VM! Vi GRATULERAR och säger med stort hjärta TILLYKKE!

Nu kan jag så pusta ut, lugna ner hjärtfrekvensen och ta det lugnt. Till NÄSTA spännande evenemang....

Trolda - Exhausted!

Bandy!

107318-284
Eftersom Sverige dessvärre inte spelar med i HANDBOLLS-VM i år, och eftersom broderlandet DANMARK (mitt andra favoritlag) tyvärr inte kvalificerade sig för finalspel (men KAN erövra en hedervärd tredje plats), ger jag mig hän åt BANDYN!

Denna underskattade sport med ringa världsligt intresse( troligen på grund av ett högst begränsat antal deltagarländer) där man ibland har MYCKET svårt för att upptäcka en orange boll.

Bandysportens supportrar består till stor del av män som tar tillfället i akt att under en match få värma sig med diverse spirituosa! De bär gärna med sig den medhavda drycken i en gammaldags portfölj. Rödmosiga och rödbrusiga tar de ibland gemensam ton i något som skall liknas vid en så kallad HAEJARAMSA! Tätt, tätt står de samlade på de ofta spartanska läktarna. Ty i BANDYNS värld råder inte någon flådig och fet ekonomi, och därför är idrottsarenorna sällan av modernt snitt.

Allt detta är nu sant. Iallafall om man lyssnar till FÖRDOMARNA av denna FANTASTISKA sport!

För mig är den just FANTASTISK för att vi idag besegrade Finland i semifinalen i en OHYGGLIGT spännande match! Och för att vi imorgon förhoppningsvis slår ut Ryssarna i FINALEN!

Det FANTASTISKA utgörs naturligvis också för min del i det faktum att vi just nu har det lite glest med SVENSKAR i andra lagsporter...Och att det finns vittring på GULD!

För som SVENSK blir jag OMÅTTLIGT stolt och nationell när det anas medaljer! =D

Trolda - for GOLD!

Janis Joplin

107318-283

Tack vare Caroline af Ugglas är Janis Joplin "på tapeten" igen.

Få artister har vågat sig på att sjunga in sångerna som gjorde den alltför tidigt avlidna Janis Joplin världskänd (eller kanske skall man säga ökänd). Och det med rätta.

För VEM kan mäta sig med denna fantastiska kvinnas sensuellt hesa röst!? VEM kan från djupet av sitt hjärta förmedla sådan inlevelse, sådan passion som Joplin? När Hon tar ton KÄNNER man smärtan, lidelsen och lusten i varje ord, i varje mening. Hon sjunger för LIVET!

För trots att Hon är död lever Hennes toner kvar, Hennes musik skall för evigt bevandra denna allas vår Jord, och på så vis lever Hon vidare...

Caroline af Ugglas gör sin tolkning av Joplin på SVENSKA. Och det är inte illa, inte illa alls. Men det stoppar liksom vid det. Själen, smärtan och genuiniteten saknas, och där Joplin skrek sig hes av smärta och lidelse, skriker Caroline endast falskt. Det LÅTER som det åtminstone. Joplin gör det helt enkelt lite tuffare, lite hårdare.

Jag behåller mina gamla trovärdiga skivor av Joplin, och med stort UNDANTAG kanske jag någon enstaka gång lyssnar till Caroline. Men det får vara av någon alldeles speciell orsak i sådana fall.

Trolda - "Just a Little bit Harder".

Trädgårdsdrömmar

107318-282

Så här i början av månaden FEBRUARI börjar mitt trädgårdsintresse så sakteliga att spira. Drömmar, visioner och förhoppningar tar form...Oftast kanske det just stannar vid drömmar och visioner, men vad vore väl Livet utan det!? Och förhoppningarna finns ju alltid kvar!

För dem som när TRÄDGÅRDSDRÖMMAR vid sitt bröst vill jag VARMT rekommendera den för mig helt nyinköpta boken "Italienska Trädgårdar" av Ann Larås. En UNDERBAR bok!

Här tas vi med på en RESA genom det vackra ITALIEN och besöker sextio olika trädgårdar. Från 1500-talets renässansträdgårdar till 1900-talets mer moderna snitt. Här får man sitt lystmäte av allt.

Storslagna vackra bilder av trädgårdar och parker med namn såsom "Villa Aldobrandini", "Giardini della Landriana", "San Liberato" och "Isola Bella".....Från norr till söder.

Jag får lust till att packa min väska, ge mig av, upptäcka det vackra Italien...Jag får lust att göra RESAN! Resan till mina drömmars trädgårdar, resan till det vackra Italien....Nu och då, alltid och för evigt.

Istället går jag ut i min "halv-vintriga" trädgård och ser tiden an. Stannar upp, planlägger, får visioner och drömmar. HÄR skall minsann något NYTT få spira, växa ur mullrik jord, ge glädje och liv i min lilla trädgård!  Så får jag en alldeles EGEN resa hemmavid. Inte fy skam det heller! =D

Trolda - with Visions!