"Fjärilsblomma"

Ikväll är vi bjudna på middag hos goda Vänner. Det blir förhoppningsvis delikat mat och många skratt. Om inspiration finnes blir det också KUBB - ett spel jag GÄRNA deltager i. Jag tillhör de människor som ÄLSKAR att vinna i spel, från ett enkelt "Fia med Knuff" till det mer avancerade "Trivial Pursuit". Och i bollspel och i kampspel ger jag ALLT. Så har det alltid varit och så kommer det nog att förbli. Så gärna KUBB för mig alltså! =D

image424

Värdparet får en liten blomstergrupp och en påsktupp. Planteringen gjorde jag utomhus och jag var omsvärmad av tjocka, runda Humlor och Fjärilar. Dagar som dessa med sol och värme vaknar de till liv de små Sötnosarna...Jag kunde inte låta bli att föreviga den vackra skapelsen.

Trolda - with Butterfly.

Hyacinter

Här i Sverige klassas HYACINTEN som julblomma. Som VÅRBLOMMA har den föga intresse. En trist syn på en underbar blomma tycker jag. Det räcker dock att man passerar sundet söderöver för att blomman skall uppskattas på ett helt annat vis. Danskarna - de förstår blommor minsann!

För egen del tycker jag halva nöjet med blommor är DOFTEN. Och finns det någon ljuvligare doft än Hyacintens !?!

Nu har den kommit i en förhållandevis ny färg. Svagt gul med ton mot lite lime. Kanske kommer det att öka intresset för denna underbart ljuvliga blomma !?!

image422

Så här tillsammans med andra vårblommor kommer den helt till sin rätt. Här samsas den med Minipåsklilja, Tusensköna och Citrontimjan. Det doftar ljuvligt från både Hyacint och Citrontimjan kan jag lova...=D

image423

Se så vacker den är med sina små, små spröda blommor som sprider sådan väldoft och glädje! Ett par ägg och några fjädrar ger det hela en föraning om den kommande Påsken...

Nu skall jag sätta mig ner i favoritfåtöljen, ta mig ett glas vin och bläddra i tidningen "Allt i Hemmet" som till min stora glädje hade landat i brevlådan dagen till ära. Det är FREDAG - denna underbara inrättning! =D

Trolda - with Scents!

Solbränna

Så har man erhållit årets första SOLBRÄNNA. Med betoning på just BRÄNNA...

Från att tidigare år alltid haft förmånen att få den där gyllenbruna tonen ganska omgående utan ansträngning (ja, NÅGOT skall man väl kunna få gratis här i livet...) har jag i år antagit en mer GRISROSA nyans och det kliar. Det kliar rejält.

Troligen är det väl med något utav en chock vinterns blekfeta lekamen helt abrupt utsatts för solens strålar istället för en annars långsamtskridande acklimatisering. Det blev ju liksom sommar på en gång! Och av åkte kläderna...

Så nu blir det till att införskaffa SOLKRÄM. Och behålla kläderna på. Iallafall ett tag...

För det är inte speciellt roligt att agera i en grisrosa skrud som dessutom kliar.

image421

Trolda - with Tan...

Skogspromenad

Igår packade jag tillsammans med Grannen och hennes hundar, picknickkorgen och vi begav oss ut i skogen. Hela fyra timmar spenderade vi mellan mossor och träd, sten och stubbar. Underbart.

image415

En liten bäck porlar fram genom skogen och isen är ett minne blott. Solens värmande strålar kikar ner mellan trädkronorna och det doftar ljuvligt.

image416

Två små törstiga liv....Nisse och Zigge dricker vatten efter att ha sprungit runt och busat i skogen. Här syns dock endast rumporna på dem och som bekant har ju allt en baksida...

image417

På hemvägen passerade vi en av alla de sjöar som finns i området. Temperaturen visade på femton grader i skuggan och i solen var det betydligt över tjugo. Sjön ligger stilla och ser inte träden lite, lite mer grönskande ut...!? Med veckans värme dröjer det nog inte länge innan knopparna slår ut...Egentligen alldeles för tidigt, men jag kan inte låta bli att fröjdas.

Fröjdas gör jag när jag går i skog och mark. Få ställen ger mig så mycket till livs som dofterna och formerna från denna gröna juvel. Jag får ny energi och kraft och alla mina sinnen fylls på.

Trolda - In the Forest.

Elton John

image414

Elton John släpper en samlings-CD idag, "Rocket Man/Definitive Hits 1971 - 2007".Och den skall införskaffas!

Elton John blir i mitt tycke och smak aldrig omodern. Jag tröttnar aldrig på att höra Hans klara, rena och vackra röst. Det är musik man känner igen och jag sjunger gärna med.

Tydligen ligger fokus på denna nya samlingsskiva på Hans låtar  från 70-talet, kanske den period då det rockade mest om Elton. Därför skall jag också med glädje köpa den. För när Elton rockar blir jag yster och rockar med. Så är det!

Trolda - Rock n´Roll!

Trafikfara

Inför en OMPRÖVNING av körkortet för alla över 70 år! Detta säger jag vis av erfarenhet efter att idag ha blivit påbackad av en ädre dam i 80-årsåldern...(egentligen skulle jag inte vilja kalla henne DAM, utan hellre en senildement kärringj_vel, men det kan jag ju inte skriva....) Hon -Damen- körde på mig när jag stod alldeles stilla med min NYA bil på en parkeringsplats. Min NYA fina bil jag varit så rädd om....putsat och fejat på....Aaaarrrgh!

Nu påstar jag inte att ALLA över 70 år kör dålig bil och dessutom finns det yngre förmågor som alls inte borde sitta bakom en ratt. Men det är vetenskapligt bevisat att körförmåga, reaktioner, syn och hörsel försämras med stigande ålder. Detta var Damen i fråga ett exemplariskt exempel på...Hon hade precis INGEN koll på vad som befann sig bakom hennes bil. Hon vred inte ens på huvudet för att titta. Hon märkte knappt att hon körde på mig. Hon satt kvar i bilen efter kollisionen som om inget hänt. Hon fattade noll. Hon borde inte köra bil.

Nu blev det ju dessbättre inga PERSONSKADOR, utan endast materiella skador. Som alltid går att ersätta och som alltid kan undvaras. Men NÄSTA gång kanske det inte endast är PLÅT bakom kofångaren när Damen backar..Det kan lika gärna vara något levande som passerar...Och garanterat att Damen har samma obefintliga fattningsförmåga då som nu. Och jag vill inte ens tänka på vilka tragiska konsekvenser DET skulle kunna innebära.

Kärringen tillhör kategorin som definitivt inte skall sitta bakom en ratt. Än mindre framföra ett fordon. Hon är en livs levande TRAFIKFARA och jag hoppas innerligt att hon fick sig en tankeställare efter dagens begivenheter!

Trolda - Pissed Off....

Penséer

Med hjälp av Solens värmande strålar har jag äntligen införskaffat några PENSÉER! Dessa små ljuvligt söta blommor som inte bara älskas utav mig, utan dessutom är en delikatess för mina små, söta Rådjur...Så jag får väl se hur långvariga de blir i sina krukor...Hmmmm....

image410

I vissa av planteringarna har jag sätt dem ihop med Påskliljor och Primulor, något som de små lurviga pälsbeklädda varelserna INTE tycker om. Kanske kan det avskräcka dem från att äta allt iallafall....
image412

Här har jag planterat i det härligt rostiga gamla kokkärlet och i två rostiga urnor. Jag är svag för det rostiga materialet och tycker det framhäver blommornas sprödhet och skönhet ännu mer.

image413

Även det hårda och råa materialet BETONG framhäver det gracila hos blommorna. Här har även några av mina BETONGÄGG fått plats. Lämpligt nu inför den stundande PÅSKEN.

Jag hoppas nu innerligt att NÅGRA av Penséerna skall lämnas ifred för mina mumsiga Vänners utsökta smak....Å andra sidan har jag hellre Rådjur nära inpå och färre blommor, än inga Rådjur alls. Så är det, och då får man väl bjuda på en och annan smakbit!

Trolda - with Plants and Pets...


Snödroppar

Kanske är de som allra vackrast just nu - SNÖDROPPARNA. I minusgrader, snö och kyla har de strävat i flera veckors tid nu för att äntligen få njuta av lite sol och värme...

image408

Som små söta  vita kjolar hänger de där och lyser upp tillvaron...I full blom.

image409

Och så är det någon som krattat så fint runt omkring dem....=D Så att de verkligen får framträda i all sin prakt.

Trolda - In the Garden!

Söndagsbilden

image406

Det hade utlovats sol och upp emot 15 grader...Det är cirka 5 grader och solen gör idoga försök att tränga igenom dimmolnen men orkar liksom inte fullt ut. Min besvikelse är stor.

Ändå huserar jag idag i trädgården med diverse uppröjningsarbeten. Tar bort vissna löv och grenar och går runt med krattan i högsta hugg. Och naturligtvis dricker jag mitt kaffe utomhus.

Fåglarna sjunger ljuvligt och det är en ständigt pågående kakafoni av drillande. Tranorna har trumpetat och Kanadagässen tutat. De nyss anlända Grågässen pratar med grov och en något upprörd ton.

Det LÅTER Vår, det DOFTAR Vår och det ÄR visst Vår!

Idag är det dessutom tid för "Sommartid" och kvällarna blir ljusare och längre - härligt!

Trolda - with Weekly Report.

"Dagens Visdomsord"

"Dagens Visdomsord" får mig att inse att Livet är förgängligt...Därför tar jag tillfället i akt att umgås med nära och kära över god dinering. Så får det bli!

"Du får inte välja
hur du skall dö.
Eller när.
Du kan bara
bestämma dig för hur du skall leva.
Nu."

(Joan Baez)

image405

I full frihet över mina egna beslut.....NU!

Trolda - with Wisdom!

Härliga Fredag

Få dagar är så HÄRLIGA som fredagar...Det liksom "spritter" lite extra i kroppen och man är mentalt inställd på ledighet. Man har en skön känsla i kroppen. Har man dessutom som jag städat och PYSSLAT lite känns den extra välkommen - fredagen. Nu är det bara att inta fåtöljen och invänta Sambo´n. Det är dags för FREDAGSMYS!

image402

Det är ju inte PÅSK ännu, men en liten "tjuvstart" har det blivit...De små hönorna har väl knappast lyckats med konsstycket att lägga dessa ägg, men vad gör väl det....!? De ser iallafall ut att trivas i sitt lilla bo....Att PÅSKRISET skall vara i en HÖGANÄSURNA vet väl alla....=D (iallafall jag och Zassi =D) Det är dessutom gröna fjädrar som gäller i år.

image403

En av mina VÅRPLANTERINGAR börjar så sakteliga komma till sin fulla rätt. De små MINIPÅSKLILJORNA med sina ljuva små huvuden lyser som små solar. Pärlhyacinten är nästan lite näpet blyg...Också här har hönan varit framme och värpt.

image404

Till helgen brukar jag alltid införskaffa färska SNITTBLOMMOR! Nu har det varit tulpaner en längre tid, men idag kändes det lite extra lyxigt med en DOFTANDE LILJA. Att blommor doftar tycker jag är halva nöjet och njutningen med dem. Denna lilja heter "La Reeve" och är övervägande vit i sina blommor och sprider en ljuvlig doft!

Jag önskar alla en härlig fredag och en underbar helg!

Trolda - Friday On My Mind!

Cheesecake

Jag är ingalunda någon "bakerska", ej heller överdrivet förtjust i sötsaker och bakverk, men CHEESECAKE får mina smaklökar att vibrera...Och eftersom vi väntar GÄSTER i helgen och jag vill bjuda på dessert, så har jag tillagat en smarrig sak som dessutom är otroligt lättlagad!

Recept och utförande som följer...
image401
CHEESECAKE

1 ask Philadelphiaost
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 dl grädde
8 diegestivekex

Smula kexen. Lägg hälften på botten av en form (helst med avtagbara kanter - blir snyggare vid servering!)
Vispa grädden. Blanda socker, vaniljsocker och philadelphiaost. Blanda i äggulorna. Rör ner den vispade grädden. Strö över resten av diegestievekexen. Frys i minst 4 timmar före servering.

Vill man ha en saftsås till är denna inte så dum: Mixa frysta (eller färska vid säsong) hallon och lite florsocker till lagom konsistens. Ringlas med fördel över kakan.

Busenkelt! Och supermumsigt! Så är det!

Trolda - Offering Sweets!


Fästingar

Så får vi SONA för den osedvanligt milda vintern...Det är inte bara lökar som sticker upp, fåglar som kommer tillbaka och ljuset som har sin återkomst. Även FÄSTINGARNA kryper fram ur sina gömslen och är efter vinterns vila hungrigare och mer blodtörstiga än någonsin.

image399

Denna vidriga, bestialiska spindelliknande plåga som med frenesi och stor motivation har som enda livsuppgift att suga blod från oss andra levande varelser. Mig veterligen fyller den för övrigt ingen annan funktion i Naturen...Den har inga naturliga fiender och den genomlever sin tillvaro ohotad och fri från andras begär...Det är väl egentligen endast kyla och åldrande som kan sätta stopp för dess livscykel.

image400

Den fasansfulla upptäckten gjordes efter att undertecknad rumsterat om lite i trädgården...Ett liiiiitet, liiiiitet kryp far då fram över handloven. Redo att söka upp någon skyddad plats för sitt ändamål....Att suga MITT blod! Aaaaaargh! Nu hann den ju dessbättre inte med sin uppgift utan blev på sin färd mot livgivande substans krossad utav Sambon´s massiva muskelmassa...=D (min HJÄLTE...)

Det känns onekligen som dess återkomst är tidigare än någonsin! Och min tilltänkta TRÄDGÅRDSDAG i helgen - då det väntas solsken och upp emot 20 grader - grusas något i kanterna...För för mig är fästingarna något av det mest vidriga som finns...Jag kan inte för mitt liv acceptera dess existens. Usch och fy för dem!

Trolda - In Shock....


Nytapetserat

I helgen målade och tapetserade den käre Sambon om i SOVRUMMET! Själv var jag ju på JOBBET hela helgen...

image396

Det är sannerligen inte det enklaste att välja färg! Till slut blev det iallafall denna lite "brun-grå" nyansen. Vill man romantisera namnet på färgvalet lite kan man kanske kalla den "Mullvadsbrun".... Ihop med de nymålade vita listerna och garderoberna blev det riktigt fint, tycker jag.
image398

Och även till det förhållandevis nylagda golvet gör de sig bra.

Nu skall DETALJERNA till. Såsom nya GARDINER och KUDDAR. Lite tavlor skall upp och lite andra prylar skall fram. Den delen lämnar Sambon varmt i mina händer...=)

Trolda - In the Bedroom.

"Mitt i Naturen"...

image394

Så här ser det ut alldeles nedanför mitt fönster just nu! Där är fyra Rådjur och två Tranor spatserandes. Tillsammans med ett antal Starar, Koltrastar och Björktrastar utgör de nästan en liten "minidjurpark".

I sjön ligger Kanadagässen och guppar...Det är så vackert!

Jag är oerhört tacksam och glad att ha förmånen att få bo så här "mitt i Naturen"...Det fyller mig med glädje och ödmjukhet inför allt det vackra och storslagna omkring oss. Det gör mig lycklig! Så är det. =D

Trolda - In the Nature!

"Efter Bröllopet"

En oerhört vacker och gripande film...Det är NÄSDUKAR som gäller. MÄNGDER av dem...."Snyft, snörvel..." Det är två av mina absoluta FAVORITSKÅDESPELARE, trevlige svensken Rolf Lassgård och ursnygge dansken Mads Mikkelsen, som gör otroligt bra rolltolkningar i filmen "Efter Bröllopet". Filmen kom ut förra året, 2006.

image393

Lassgård är en mångmiljonär som bittert får erfara att Liv inte alltid går att köpa för pengar, trots att man besitter mängder av dem...Mikkelsen arbetar som hjälparbetare i nödens Indien, och räddar Liv med hjälp av pengar...Pengar som behövs till medicin, utbildning och mat.

Deras öden vävs samman genom en kvinna båda männen förälskat sig i. Rolf i nutid, Mads i dåtid.

Det är en oerhört vacker och sorglig historia, som ger insikt om Livets vara eller icke vara. Där finns dock också ett par tillfällen till glädje och skratt. Man får också en inblick i de otroliga skillnaderna i levnadsstandarden mellan i-länderna och u-länderna.

Och som sagt, om man som jag har lätt för att bli tårögd av gripande historier bör man ladda upp med en rejäl trave  näsdukar, för här flödar verkligen tårarna emellanåt...

Trolda - In Tears...


Söndagsbilden

image391

Äntligen ISFRITT! Men det tog tid...Snön är också ett minne blott, och ingen är väl gladare än jag...

Kraftig blåst, cirka 5 plusgrader och regn. Kanske precis så det skall vara om Våren...Tittar ni riktigt noga ser ni två flygande Kanadagäss i bild, mellan de små träden vid sjön. Kände mig som en proffsfotograf av rang vid ögonblicket...=D (Dessvärre förminskas ju bilden något på inlägget, så troligen syns de inte - men jag VET att de finns där iallafall...=D)

Nu hoppas jag på att nästa veckas bild kan bjuda på lite solsken för en gång skull! Som vanligt kan ni följa Väderutvecklingen bakåt om ni klickar på kategorin "Söndagsbilden".

Trolda - with Weekly Report!

Vår-Yra

Inspirerad av solsken och av alla trevliga kommentarer i förra inlägget gör jag en Vårplantering till....=D Denna med lite PÅSK-TEMA i form av ägg och fjädrar.

image388

Ankmamman är på plats för att övervaka det hela...Ljuset skapar stämning...

Murgrönan ringlar vackert över stenbäddar och mossor...Äggen ligger i sitt rede i väntan på ljusare och varmare tider. Minipåskliljan är så sakteliga på gång, liksom Pärlhyacinten. Härligt.

image389

Detta är planterat på ett gammalt träfat jag köpte på en resa i Asien. Snacka om ÅTERANVÄNDNING....!! =D

Trolda - In Action...=D!

Vår-Lökar

Det har väl knappast undgått någon som följer min lilla blogg att jag älskar VÅREN !?! Denna ljuvliga tid då vi lägger mörkret bakom oss, ser framåt mot ljuset och har hela underbara sommaren framför oss. Jag fylls av ny glädje, ny energi och av ny lust. Jag lever helt enkelt upp igen. Så är det.

Idag har jag tillbringat större delen av arbetsdagen med att göra VÅRPLANTERINGAR. Kunderna ropar ikapp med solljuset efter lökväxter och vårblommor. Härligt! Samtidigt passade jag då på att göra en EGEN plantering att ta med hem...=D Det är ju HELG och allting och även om det är min "jobbhelg" får man väl fira lite...!?!

image385

Jag ÄLSKAR Vårplanteringar av alla de slag...Speciellt när det är lökväxter inblandat. Här ståtar Tete´a Tete´och Pärlhyacinter tillsammans med Murgröna och Sköldpaddsranka. Lite Björkris, Stenar, Mossa och Ägg hör Våren till.

image387

Nu skall jag ställa fram den på bordet, njuta av fredagen tillsammans med min käre Sambo. Äta lite god mat och bara MYSA! Så är det!

Trolda - Springtime!

Vår-kruka

image383

Min rostiga gamla järnurna har fått lite nytt och fräscht att inhysa. Ut åkte de sedan länge vissna ljungen, och in kom istället små söta Primula och Tete´a Tete´. Pilbollarna känns som lite våraktigt pynt, och dessa på pinne får ytterligare dimensioner då du kan sticka ned dem i jorden direkt. Mycket praktiskt må jag säga...

Idag fick vi dessutom in Penseér på jobbet! Denna ljuvligt söta blomma som känns så otroligt fin just på Vårkanten. Den skall jag dock vänta med att köpa hem först om ytterligare några dagar då jag varken har tid eller lust till att ordna med dem nu.

image384

Men sedan skall jag fylla mina urnor med de söta plantorna och riktigt frottera mig i blommorna! Troligen kommer också mina söta små RÅDJUR att lystet spana in dem och slicka sig om munnen....Och mumsa.....alltihop.

Men det bjuder jag på då....För se sådan är jag....och det kan ingen ändra på. Så är det! Djuren framför allt ! =D

Trolda - with Plants and Pots and Pets!

"Morgonens Visdomsord"

image382

"Morgonens Visdomsord" uppmanar och ger insikt om det "lilla" i vardagen. Det "lilla" som blir stort och betydelsefullt om vi omsätter det i handling.

Därför skall jag idag vara EXTRA vänlig...

"Ingen vänlig handling,
hur liten den än kan synas,
är någonsin förgäves."

(Aisopos ca: 550 f Kr.)

Kan det bli så mycket enklare än så !?

Trolda - Simply That!

Tranorna är här! =D

Igår HÖRDE jag dem, idag SÅG jag dem, mina två långbenta graciösa TRANOR! Och jag tror absolut med bestämdhet att det är samma par som nu är inne på sitt fjärde årliga besök här hos oss. VÄLKOMNA!

image380

På besök vid Hornborgarsjön finns Tranorna samlade i tusental. Absolut en upplevelse att se i sig, men när man endast har TVÅ strövandes i området smäller det på något vis högre...Här finns inte det "kommersiella"uttrycket som tar vid där, men tusen fotografer och vykortsförsäljning. Här finns bara vi som bor här och därför känns det liksom lite mer "äkta", lite mer prioriterat...Jag känner stor ödmjukhet inför Tranornas skönhet, deras vemodiga "tutande", deras kraftfulla vingslag. Jag glädjer mig mycket!

Förhoppningsvis blir det också möjlighet att som förra året få följa frukten av deras parning, en eller två små duniga Tranbäbisar...Jag hoppas.

En annan PIGG och ALERT besökare har också äntligen anlänt! STAREN! Staren som med sitt "kuttrande" och "sprakande" och "pipande" tar  fågelsången till nya höjder! Sällan har jag skådat en mer energisk glädjespridare än Staren! VÄLKOMMEN också NI!

image381

Med sin metallskimrande dräkt är Han alldeles enastående den lilla Staren! Och de är betydligt mer produktiva än Tranorna...Här brukar man glädjas av både två och tre kullar innan de helt plötsligt en dag är borta igen.

Ja, nu är det sannerligen härliga VÅR-TIDER! Jag går ut och njuter, lyssnar och fröjdas!

Trolda - With Birds! =D

Kabel-Löst!

image379
Så har man insett vidden av sitt BLOGGBEROENDE...

En med grus fullastad lastbil körde rätt in i en telefonstolpe fem kilometer hemifrån, rev ned hela uppsättningen och drog med sig telefonkabeln. MIN telefonkabel...Aaaargghh!!! (ingen kom dessbättre till skada..)

HELT avskuren från omvärlden..INGEN telefon (och jag som dessutom är MOBIL-LÖS!) och framför allt ingen dator. Det är då man inser sitt beroende, sin frustration över att inte kunna ta del av sina "Blogg-Vänners" vardag.

"Jag MÅSTE bara få veta vad Cleo rekommenderar i det senaste om inredning...Eller hur det går med Fialotta´s viktresa, eller om Hon köpt några nya ljus...Maria´s eskapader på GYMMET får Arnold Schwarzenegger´s att blekna...För att inte tala om Hennes besök på JYSK..."

"Är det någon ny frågesport hos Målarn, eller har Han någon ny färg att rekommendera...Hur går det med Slottsträdgårdsmästarens rabatter...För att inte tala om allt som händer hos Zassi! Har Hon slutat med Feng Shui, har Hon möblerat om hela huset nu igen, och säg nu inte att Hon hittat något fantastiskt härligt loppisfynd igen...För att inte tala om all den goda maten Hon lagar..."

Och så alla andra kära "Blogg-Vänners" bloggar jag så gladeligen tar del av! Läser och njuter av.

Ja, så här KÄNNS det onekligen efter att ha varit KABEL-LÖS i dryga dygnet nu...Skall man bli "rädd" för sig själv, eller skall man helt enkelt acceptera att man blivit en liten smula beroende!? Beroende av sina kära "Blogg-Vänner" vars liv och leverne man valt att dela och glädjas av och med.

Nåja, nu är abstinensen till ända, livet har åter sin gilla gång och jag är ånyo på plats och kan ta del av läsningen! Kanske var det helt enkelt lite NYTTIGT!? Kanske har det lärt mig att faktiskt uppskatta Er närvaro ÄNNU mer!? För uppskattar Er allas närvaro GÖR jag - verkligen! Kanske mer än jag trodde...=D

Trolda - with Cable!

"Morgonens Visdomsord"

image377

Måndag...Ny vecka...Ny tid...Nya möjligheter.

Vi lämnar eventuella bekymmer därhän, startar om på nytt och ser framåt. "Morgonens Visdomsord" summerar detta på ett fint sätt.

"För att varje morgon
ska kunna rymma nya möjligheter
måste vi låta gårdagens besvikelser
tillhöra gårdagen
och börja dagens vandring
med tom ryggsäck."

(Anne Swärd)

Trolda - Optimistic!

Fest För Alla Åldrar...

Igår kväll var jag på en "Bygdegårdsfest". En "enkel" fest där ALLA kan vara med, ung som gammal. Det är inte ofta som iallafall JAG bevistar sådana tillställningar. Och sällan har jag haft så roligt som igår!

Det serverades lite lätt mat;  potatisgratäng, kassler och sallad. Kaffe och kaka till dessert. Önskad dryck fick du själv ta med. Långbord, dans till en tvåmansorkester och inspelad musik i pauserna.

Och så mycket som jag dansade igår har jag nog aldrig dansat förr...Medelåldern på gästerna var garanterat runt sextio år...Och GISSA om "Gubbarna" var dansanta! Han som var äldst var nog runt 80 år...Och med honom blev det en stilla vals...Jag provade bugg med en yngre förmåga som verkligen KUNDE bugga, och helt plötsligt kändes det som även JAG kunde...=D

107318-376

Här sitter jag tillsammans med min bordsgranne, som även hon fick tillfälle att "slänga sina lurviga"...

Jag tycker det är oerhört trevligt när man kan umgås med folk av ALLA de slag. Jag hade en "tung" diskussion med en äldre dam om hur det var förr på de gamla gårdarna, jag samtalade livligt med en medelålders herre om dagens samhälle och jag fick många härliga skratt. En fantastiskt härlig kväll var det.

Jag tycker det är berikande att träffa människor i alla åldrar och uppmuntrar gärna till samvaro "över gränserna".

Trolda - Dancing Queen...=D

Söndagsbilden

107318-374

På smått geléaktiga ben efter gårdagens dansande där uppenbarligen varenda "gubbe" i lokalen ville dansa, går jag ut i söndagsförmiddagen och tar veckans bild.

Snön är äntligen helt borta, isen ligger kvar men börjar naggas i kanterna. Det är gråmulet men uppehåll, och det blåser friska sydliga vindar. Temperaturen visar på hela 8 grader och fåglarna kvittrar så vackert.

Det doftar av VÅR i luften!

Jag tycker mycket om fåglar och väntar nu vilken dag som helst på STARARNAS ankomst. Bor man som jag vid mark som nyttjas av boskap sommartid, brukar man ha glädjen att inhysa dessa små ettriga och pigga varelser. Jag har även haft glädjen av att ha ett TRAN-par smygandes runt husknuten. Förra året fick de dessutom två ungar, varav en överlevde, och dem kunde jag med nöje följa tills ungen var helt flygfärdig. Av dem syns idag dock inga spår, men "den som väntar på något gott".....

Trolda - with Weekly Report. 

Mitt Miniväxthus...

Nyligen satte jag Tomatfrön och Basilikafrön. Och nu råder det sannerligen aktivitet i "Miniväxthuset"! Lite smårangliga känns väl Tomatplantorna...det får väl bli någon liten stödpinne där frampå. Basilikan däremot är knubbigt söt och det sprudlar växtkraft om den.

image373

Och visst känner man sig lite stolt när man betraktar sitt verk...=D

Trolda - with Miniplants!

"Vårbruk"

Den årstid jag finner mest glädjande är utan tvekan VÅREN! Jag får ny energi, det "spritter" i kropp och själ och jag blir glad och lycklig. Dessutom ligger ju hela härliga SOMMAREN där och väntar frampå...

Jag älskar dessutom att vara UTOMHUS och tillbringar mycket tid i Natur och Trädgård när vädret tillåter. Idag på förmiddagen visade sig SOLEN för första gången på länge. Fåglarna stämde genast upp i ljuv symfoni, och jag tror även att växterna fröjdades där i den än så länge kylslagna jorden.

Själv greppade jag KRATTAN i ett försök att rensa upp efter vinterns och stormars påverkan på marken. Många grenar har fallit och en och annan lövhög blev det.

107318-371

Det känns oerhört tillfredsställande att ha börjat att rensa upp lite. Även om mycket återstår att ta itu med. Och det är väl också det som är en del i glädjen av det hela...att det alltid finns MER att göra!?! För VÅREN är lång och ännu återstår många ljuvliga dagar ute i det fria.

Trolda - In the Garden.

Det Sprakar på TV ikväll...

Normalt brukar jag inte ägna fredagskvällen åt TV. Ej heller blogga om programmen. Ikväll gör jag dock ett undantag. Den karismatiske, något buffelaktige och mycket virile Janne Åström uppträder nämligen i "Så ska det låta" ikväll. Få artister besitter sådan SPRAKANDE utstrålning som Janne! Få artister har sådan fantastisk röst som den Mannen. Och ytterst få artister kan HELT regera på en scen som Han.

Jag har sett Honom live två gånger. Vid båda tillfällena fick Han mig att rysa av välbehag...När Han rockar loss i gamla härliga AC/DC-låtar eller Deep Purple-låtar är Han bara så fenomenal! Han ger verkligen av sig själv, Han ger allt.

image370

Med sitt något råa och brutala utseende fascinerar Han...Antagligen är det Hans oemotståndliga karisma som sänder signaler rätt in i mitt hjärta...För Han HAR något extra denne Man, och jag skall med GLÄDJE sitta bänkad vid TV-rutan ikväll. Och höja volymen till max när Han sjunger...=D

Jag ryser redan...

Trolda - Shivering...

Julros

Idag fick vi in fantastiskt kraftiga och vackra exemplar av JULROSOR på jobbet. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att införskaffa ett exemplar av denna fascinerande och underbara planta.

Julrosen (Helleborus niger) blommar om man har tur mitt i smällkalla vintern! Den är vintergrön och blommorna varierar i färg och sort. När allt känns hopplöst kallt och eländigt kan den så titta fram ur snödrivorna med sina stjärnformade blommor. Då får man insikt och hopp om att det faktiskt kommer en vår...

107318-369

Julrosen odlades redan av Antikens greker och romare. Växten användes bland annat som medicinalväxt, där framkallandet av kräkning eller laxering var en funktion. Den användes också mot "galenskap" och tungsinthet.

För egen del känner jag inga symptom varken på kräkning eller magont i dess närhet...Däremot känner jag mig smått euforisk vid betraktandet av blomman, och eventuell tungsinthet är garanterat som bortblåst!

Trolda - with Admiration!

"Egendomliga Fakta"

Jag har blivit utmanad av Zassi, och av Maria. Väljer dock att "slå ihop" utmaningarna till EN. Det känns svårt nog att lista sex fakta om egendomligheter...Tolv känns hopplöst...=) Så därför kommer sex egendomligheter som ägt rum i mitt liv här och nu.

REGLER: Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir "tagna" ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit "tagna" och att de ska läsa ens blogg för mer information.

Jag väljer att skicka uppdraget vidare till Cleo, Fialotta, Pimpim, Johanna, Kaffebönan och Inga. Det är inget KRAV för någon av er att vara med, men det känns som en kul grej...

Ja men då kör jag...

1
På en gata i Sydney möter jag en man som deklarerar världens undergång. Han anger mitt födelsedatum som "the D-day" år 2002. "Synd" replikerar jag, då fyller jag nämligen år...Då säger mannen förutom mitt datum också den exakta tidpunkten för min födelse, på sekunden...Som vi ju nu alla vet blev det inte någon "världens undergång" år 2002, men hur stor är sannolikheten att få höra ens exakta födelsedatum basuneras ut på en gata i ett annat land...Jag får rysningar än idag.

2
Genom att tala om för vakten på Ullevi att jag "kissar ner mig snart" (!) får jag honom att låsa upp kravallstaketet mitt under en pågående landskamp mellan mitt dåvarande favoritlag Brasilien och Sverige. Brasilien hade just avslutat VM och jag var smått besatt av spelarna...(15 år och käääär...) Zico och Socrates spelade, dessutom ULTRAFAVORITEN Eder Aleixo de Assis, som sekunderna efter mitt påstådda urineringsbehov hade den goda smaken att bli utvisad...Och eftersom jag var stationerad under arenan där spelarna kommer ut/in, mötte jag "Mannen i mitt liv" under Ullevis läktare. Det blev ögonkontakt och fotografier. När Han passerade mig tog Han mig varsamt runt midjan.....Jag sov inte på veckor....=)

3
Överlycklig över att ÄNTLIGEN fått det efterlängtade körkortet småsprang jag hemåt för att meddela den goda nyheten. Impulsiv och oerhört yster nämner jag det inträffade för en vilt främmande man som står och putsar och fejar på sin splitternya Porsche 928 utanför ett garage. Naturligtvis resulterade det i att han erbjöd mig att provköra  hans bil...Det blev en långtur till Göteborg och en maxhastighet på 170km/h (han stoppade mig där...=)) Alltså var den första bilen jag körde ett mastodontpaket, nyputsad och redo...Lycka...

4
Jag och en resekamrat beslutade oss för att ta en nattligt nakenbad under stjärnbeströdd natthimmel på Bali. Det hela var mycket romantiskt...Efter avslutat bad tog vi oss tätt omslingrade upp på den till synes öde stranden. En strand som tydligen inte var så öde, eftersom alla våra tillhörigheter var puts väck! Vad göra!? Vi hade dryga kilometern till vår gemensamma bungalow...Inga kläder på kroppen, rumsnyckeln borta...Min resekamrat lyckades bryta loss två stora "palm-blad" från en planta, och med dem som vårt enda skydd tog vi oss raskt fram genom gator och gränder...Väl framme på bungalow-området väckte vi naturligtvis viss uppståndelse....(Behöver jag tillägga att vi bytte boende nästa dag...)

5
Jag och min käre Sambo beslöt oss för att se de norra delarna av Sverige i form av CAMPING! Första anhalten blev i Mora-trakten. Väl på plats vid en idyllisk liten skogs-sjö började vi resa tältet. Från ingenstans, rätt upp ur sjön, kommer så en fullutrustad DYKARE! Han frågar om vi varit här förut? Det hade vi inte.."Det förstår jag", sa mannen."Vill ni inte bli ihjälbitna av knott och mygg, bör ni definitivt byta plats..." Mannen följde oss till bilen, lotsade oss till sin egen trädgård, smäckte upp en utedusch och gav oss lov till att mumsa av landets jordgubbar. Sedan tog han farväl, och vi såg honom aldrig igen...

6
I Skottland hade jag två jobb samtidigt. Ett av dem var i en affär med en riktig "skitstövel" som arbetsgivare. Ständigt berusad och otrevlig var han varken min eller kundernas favorit...Det andra var på Puben, där jag verkligen trivdes med att arbeta. Efter diverse oegentligheter med "skitstöveln" fick jag sparken. Inte något man vill basunera ut direkt, även om ingen tyckte om mannen i affären. Alltså beslöt jag mig för att inte nämna saken för någon. Väl på plats på mitt trevliga Pub-arbete sitter de "gamla goa gubbarna" och ser lite "busiga" ut....Helt plötsligt tar de gemensam ton och stämmer upp i en egenkomponerad sång - om MIG! Om mig och mitt tidigare arbete, om "skitstöveln", om hela episoden...Om hur mycket de tycker om mig, och om hur glada de var åt att jag äntligen slutat på det andra jobbet. Då blev jag riktigt rörd och bjöd de "gamla goa gubbarna" på en runda.

Ja, detta var små episoder ur mitt liv...Jag hoppas de har roat er något litet och att de "utmanade" också kan förgylla tillvaron för oss andra med några härliga historier!

Trolda - "Challenged"

"The Holiday"

Ännu en ROMANTISK KOMEDI har passerat genom husets väggar. "The Holiday" med bland andra Cameron Diaz, Kate Winslet, Jack Black och snygge Jude Law.

107318-368

Den har ALLT en romantisk film skall ha...Passion, svartsjuka, gräl, skratt, kärlek och tårar. Klart sevärd!

Handlingen utspelar sig både i USA och på den vackra engelska landsbygden. De två kvinnliga huvudrollsinnehavarna är båda -på var sitt håll- brända av kärleken och har lust till att "komma bort". Således byter de boende och finner i främmande land den sanna Kärleken.

Det pratas mycket ENGELSKA. Den mycket trevligare dialekten att lyssna till än den i mitt tycke något skräniga amerikanskan. Det klingar mer genuint och är vackrare!

107318-367

Att sedan Jude Law trots sitt något torftiga och FÖR ordentliga sätt (enligt MITT tycke och smak..) är mycket attraktiv gör inte filmen sämre...=D

Ladda för en helkväll med skratt och romantiska drömmerier...Ha en handfull näsdukar att torka tårarna med och att snörvla lite i....Njut.

Trolda - Romantic!

Att samla

En god Vän frågade mig om jag SAMLAR på något. Jag samlar på Vänner, Skratt, Känslor och Upplevelser, svarade jag. - Nej, men något "riktigt", något som "syns" ! Då svarade jag att jag älskar Böcker och Musik, och det har jag ju några exemplar av...- Ja, men något "fint", något att "visa" ! Ja då får det väl bli alla mina Glas eller Kannor då, replikerade jag.

Jag har ju aldrig sett mina Kannor/Tillbringare som några SAMLINGSOBJEKT, men vid närmare eftertanke så tycker jag mycket om dem, och har några stycken. Närmare bestämt 18 stycken, och då ÄR det väl lite av en samling!?!

107318-365

Kannan längst till vänster i bild är från en Pub i Skottland. Den köpte jag på stående fot av en något motvillig bartender som egentligen inte hade lov att sälja av interiören. Men med skicklig övertalningsförmåga och en hel del charm (jaja...) kom kannan till slut i min ägo. Den "fulfina" tuppen till höger är tänkt att inhysa påskriset framigenom.

107318-364

En av mina absoluta favoritkannor är denna med citroner på. Kanske beror det på den uppiggande, fräscha gula färgen, eller på storleken. Den rymmer en hel del och är nästan ständigt "upptagen" av något vackert. Här ståtar Kastanjekvistar i den. Den är inköpt i Sverige för några år sedan på Duka, men är handgjord från Frankrike.

107318-366

På en hylla i köket har jag lite av varje. ÄGG är också något jag faktiskt har ett antal av...(tänker man till kanske det finns FLER samlingar...Hmm..) Den gula keramikserien erbjuder också thékoppar som anlitas frekvent vid denna årstid. Jag har även några ugnsformar i samma serie. De gröna kannorna tillhör en matservis som jag använder till vardags. Jag älskar den gröna färgen.

Ja detta var något ur min lilla "Kann-samling". En del av dem är endast till för blommor och grenar, medan andra används till vatten, juice och vin. Det är en härlig form på kannor tycker jag och det ser väldigt trevligt ut att sätta fram på middagsbordet. Kanske är det någon mer som samlar på kannor eller något annat "där ute"!?

Trolda - with Pots!

"Morgonens Visdomsord"

image359

"Morgonens Visdomsord" gör att jag hellre tar en promenad vid Havet istället för den inplanerade städningen...

"Du måste räkna med
att leva varje dag
på ett sätt
som får dig
att känna dig
tillfreds med livet -
så att om det skulle
ta slut i morgon,
kommer du
att vara nöjd
med dig själv."

(Jane Seymour)

Trolda - In the Early Morning.

Härliga Söndag

Söndagar är dagar av rekreation och förlustelse. Man kan strosa runt, göra vad man vill och pyssla och dona. Njuta av tillvaron. Idag har SOLEN visat sig för första gången på länge, från att ha lyst med sin frånvaro i som det känns evigheter. Jag passade på att ta en långpromenad tillsammans med min käre Sambo. Härligt!

Bryggan ligger på land, isen är ganska tjock. Snön finns där. MEN.....bryggan KOMMER i sjön, isen LÄR försvinna, och på snön TAR det redan!

Min närvaro på bryggan skyndar säkert på det hela...=D

107318-362

En VÄLKOMNANDE entré tycker jag är så härligt att komma hem till! Därför har jag också "fixat till" det lite utanför dörren idag. Små  "Tete á Tete", minipåskliljor, i kruka är bara oemotståndligt söta. Få blommor lyser upp så som dem vid denna årstid. De fyller mig med glädje och lust och jag blir så lycklig av dem.

107318-363

I krukan vid sidan om syns SYRÉNKVISTAR. Ljuva, ljuva VÅR...

Det har varit en HÄRLIG dag, en HÄRLIG söndag. Jag är verkligen en person som får ny energi av ljuset och Våren! Jag tar det till mig och riktigt sprudlar inombords...Aaaahhh.....=D

Trolda - Loves the Spring!

Söndagsbilden

image361

Söndagsbilden erbjuder måhända inte så stora VISUELLA förändringar sedan sist...(följ tidigare veckors inlägg under kategorin Söndagsbilden) Annat än att det för första gången på länge är lite SOL på bilden.

Men det KÄNNS annorlunda, och det LÅTER annorlunda! Luften andas VÅR - helt klart! Det ligger liksom en föraning, ett hopp och en längtan i luften. Och lyssnar man på talgoxens idoga strävanden att bestämt hävda sitt revir så förstår man att det ÄR Vår! Han drillar och kvittrar oavbrutet, och det låter underbart i mina öron.

Det är inte en molnfri himmel, men det är gluggar. Solens strålar kommer igenom då och då, och då känner jag dess värme. Två plusgrader, vindstilla. Det bäddar för en dag utomhus. Härligt!

Trolda - with Weekly Report.

Vårfräscht!

107318-358

Har haft en liten trevlig "Shopping-dag" idag...=)

På bild är de nyinförskaffade KÖKSMATTORNA i den härligt ljusgröna nyansen som jag tycker så mycket om. Två stycken blev det, en längre och en kortare. Från Åhlens. Känner mig riktigt nöjd med att få lite nytt och vårfräscht till köket. Och de matchande servetterna kunde jag bara inte motstå.

Själv köpte jag mig en riktigt söt blus..=) Och en kjol....Strumpor och trosor...Ibland är det bara så härligt att få shoppa lite.

Nu väntas det GÄSTER! På menyn står KRÄFTSOPPA som förrätt, RÄKFYLLDA SPÄTTAFILEÈR som huvudrätt, OST och kex till dessert. Mums...Nu gäller det således att sätta lite fart...Så man också SJÄLV är lite VÅRFRÄSCH när Gästerna anländer...

Trolda - Springfresh...

"Manlig Fägring"

107318-357

Efter att ha sett Kevin Costner´s senaste film "The Guardian" kan jag bara förnöjt konstatera att Han "håller än"....Manlig, snygg och oförskämt vältränad...

Därför får Han i afton figurera under rubriken "Manlig Fägring". Utan tvekan.

Filmen är sevärd. Costner gör  heroiska insatser som livräddare till sjöss. Det är mycket amerikanskt (som jag egentligen kan undvara...), mycket muskler (som jag helst INTE undvarar...=D), en del smärta och hjärta och jag fäller också en tår.

Har du tid över och sugen på lite manlig fägring skall du absolut sätta dig i favoritfåtöljen för en stunds njutning! För det ger Han garanterat...

Trolda - Mrs Costner.

"Som man sår får man skörda..."

VÄLKOMMEN VÅRMÅNADEN MARS! Som jag har längtat efter dig...

Längtat efter att få SÅ har jag också gjort. Och har haft fröpåsar i min ägo dryga månaden nu. Igår var det så dags, att sätta små frö till skott...Allt för att fira månaden MARS!

107318-354

Som alltid vid plantering är det viktigt att välja en bra kvalitetsjord. Till sådd får det absolut heller inte vara den vanliga krukväxtjorden, utan SÅ-JORD rekommenderas. Annars får fröna för mycket näring på en gång och orkar inte med tillvaron utan dör.

Jag är en TOMAT-älskare av stora mått. Finns det något godare än att plocka den röda, solvarma, söta tomaten direkt från plantan...Därför odlar jag också tomater. Två sorter har det blivit - än så länge. Till tomater är BASILIKAN en utmärkt krydda. Denna kryddväxt som förgyller maträtterna med sin friska speciella smak. Tänk en grekisk sallad en varm sommardag med fetaost, tomater, rödlök, gurka, oliver och basilika. Med lite salt, peppar och olivolja över...Mmmm...Dessutom delvis från EGEN skörd!

107318-355

Jag införskaffade en praktisk SÅ-LÅDA/MINI-VÄXTHUS för ändamålet. Allt samlat på ett och samma bräde. Jorden på en och samma plats, enkelt att vattna, och dessutom med ett lock som gör att värmen och fukten stannar kvar. Dessutom ger det ett lite "proffsigt" intryck...=) Kan varmt rekommenderas.

Det bereder mig stor glädje att så! Det är en alldeles fantastisk känsla när de allra första små späda, ljust gröna plantorna nyfiket kikar upp. Då fylls jag av en stolthet och förundras över hur fantastisk Naturen är. Och så längtar jag...efter den allra första solmogna tomaten. Mmmmm....=)

Trolda - with Sowing!