Valborg

VALBORGSMÄSSOAFTON...Det är runt den tiden som SVERIGE kanske visar sig från sin allra vackraste sida. Ute spirar grönskan i ljust, ljust gröna toner och små, små blommor börjar dyka upp där man minst anar det. Det är oerhört vackert i landet just nu.

image510

Så här fantastiskt vackert är det just nu vid Backamo, strax utanför Ljungskile. Ett HAV av Vitsippor...

image511

Man får lust att stanna upp, njuta av tillvaron och ge sig hän..."Sverige är fantastiskt"...Jag kan bara hålla med.

VALBORG är också en tid för FEST! Vi firar att vintern äntligen "rasat ut"...Vi skrålar, skålar och sjunger ut. Vi hissar STOLTA den blågula flaggan högt upp i luften...Och vi tänder en BRASA. VÅREN är här! En behjärtansvärd salutering, helt i mitt tycke och smak...=D.

image512   image513

Det pågår dessutom VM i Hockey...Ytterligare en anledning till att FIRA...=D Sverige´s första match mot Italien slutade med en förkrossande seger för Sverige´s del..7-1. Ikväll drar det ihop sig igen...Så antagligen pendlar jag mellan TV:n och brasan...Springer som en TOK där emellan. Allt under BLÅ-GULT svaj...Och FIRAR!

Trolda - Celebrating!

Söndagsbilden

image507
image509
Söndag morgon. Lite småkallt är det, endast sju grader visar termometern. Men det är en STRÅLANDE sol och luften andas VÅR. Jag dricker mitt morgonkaffe insvept i en filt på Altanen och lyssnar och tittar på TRANORNA, som denna morgon valt att flanera i min närhet. Lite griniga blev de dock över min närvaro och tittar ni riktigt noga i mitten av bilden kan ni se dem flyga iväg.

image508

Här gick de annars och strosade i lugn och ro...Det är så UNDERBART att ha dessa graciösa varelser runt husknuten...Jag glädjer mig oerhört åt dem.

Trolda - With Weekly Report.

Planterings-dags

Idag har jag varit ute och rört runt i trädgården. Lite räfsande hit, lite räfsande dit..Skurat växthuset fritt från alger och eventuell svamp, sopat och putsat på markplattor. Och planterat.

Jag tycker alltid det är fint att SAMLA krukor och blommor i grupp. Det säger liksom lite mer då och blir effektfullt. Här har jag fyllt tre av mina krukor med "samma" blommor och de står på rad...Och fungerar ju också lite som avgränsning på Altanen. (Inte för att man nu behöver gränsa av mot någon GRANNE eller så...men det blir lite "rums-känsla...=))

image501

Krukorna ser ut att vara av favoritmaterialet TERRACOTTA, men består faktiskt av simpel plast...Jag tycker dock inte det GÖR så mycket när de ser hyfsat "äkta" ut iallafall. Och med blommorna i blir det riktigt fint.

De två sorterna jag planterat är TVILLINGSPORRE (Diascia) och PENNINGBLAD (Lysimachia). Två tåliga och lättskötta växter. Penningbladen är dessutom perenna och växer "så det knakar" i rabatterna om du väljer att sätta dem där. I krukorna kommer de att utveckla långa revor som vackert följer dess former. Växten går så småningom också i blom, och blommar då med små, små gula blommor.

    
Jag har valt att plantera i en riktigt BRA JORD. Något man definitivt har igen många gånger om.

Trolda - With Pots and Plants.

Hockey-VM

image500

Nu närmar sig HOCKEY-VM. Denna "nagelbitartid" då det inte spelar någon roll om det så är sol, sommar och tjugofem grader utomhus...För jag sitter bänkad inomhus - iallafall när SVERIGE spelar. (Men det är klart...kan man KOMBINERA sol, utomhusliv och hockey är ju DET att föredra...)

SIST det begav sig tog vi GULD!!! Glädjen var total, lyckan fullständig. Jag hoppas på en upprepning såklart!

Jag inser att jag lär få se FINALEN på en pub i SKOTTLAND! Bland dessa icke-engagerade-hockey-människor...Men eftersom jag är övertygad om att SVERIGE nu kommer att tillhöra ett av de finalspelande lagen, får jag väl med min OEMOTSTÅNDLIGA charm skapa en liten hejarklack av rang på puben...=D I blått och gult.

Trolda - Pure Swede heading for GOLD!

Taco-paj

Till helgen skall jag bjuda några Vänner på lunch. Jag skall laga en TACO-PAJ, som jag tänkte dela med mig receptet utav här. Den är perfekt att laga då den är mättande, god och lättlagad.

image497

400 gram NÖTFÄRS och 1 GUL LÖK brynes i stekpannan

TILLSÄTT:

 1 RÖD hackad PAPRIKA
1/2 burk krossade TOMATER
1 PÅSE TACO-SEASON-MIX
VITLÖK
SALT,PEPPAR och andra önskvärda kryddor och blanda i pannan, låt PUTTRA ihop.

Gör en OSTKRÄM

Rör ihop:

1 ask PHILADELPHIAOST
1 burk CREME FRAICHE

Lägg OSTCREMEN i botten och FÄRSMIXEN ovanpå. Riv över ost och sätt in i UGNEN 225 grader i cirka 10 minuter.

Servera med NACHOCHIPS och en GRÖNSALLAD.

Busenkelt och mycket gott! Bon Apetit!

Trolda - In the Kitchen.


Maria McKee

Idag släpps Maria McKee´s nya skiva "Late December". Jag har införskaffat den. Och jag tycker om den - mycket.

image496

Nu är jag ingalunda någon musikrecensent men skivan med sin blandning av Rock, Punk och Opera tilltalar mig oerhört. Bäst av alla låtar är utan tvekan en "gammal goding" som Maria skrev när Hon blott var arton år; "A Good Heart".

Maria "ger järnet" från djupet av sitt innersta och skivan känns helt igenom äkta. Hennes inte helt rena röst tar tag i mig och jag dras med...De höga tonerna sänder rysningar i kroppen...

Jag får associationer av en engelsk rock-klubb där öldoften ligger skummande runt borden...Det är DÄR på den lilla slitna och nötta kvarterskrogen vid dimmiga, simmiga bord musiken gör sig som allra bäst. Tror jag.

Trolda - "A Good Heart"

Eftersom...

Eftersom min blogg tillsammans med ett antal andras har utsatts för KOPIERING och är inlagda i annan dömän med länkar till porrsidor, som jag HELT tar avstånd ifrån, kommer jag tills vidare att kopiera detta inlägg efter nya inlägg så att ingen missar informationen. Det är alltså INTE jag som lägger kommentarer på Era sidor om adressen inte är den rätta, det vill säga:

http://trolda.blogg.se/

Förutom felaktiga kommentarer och porrlänkar är också inläggen FÖRFALSKADE och FÖRÄNDRADE och det irriterar mig oerhört. Jag hoppas det hela löser sig snart och att personen/personerna i fråga som gjort detta kommer att stoppas snarast!

Jag hoppas också innerligt att vi vanliga GOÁ BLOGGARE kan få ha vårt intresse och vår fina gemenskap intakt utan störningar och komplikationer från icke presentabla människor i framtiden.

Trolda - The One and Only!

Trädgård - Kontemplation

I min lilla TRÄDGÅRD får jag KONTEMPLATION. Något som behövs emellanåt...Tankarna får fara fritt, sinnena kommer till ro och jag kan åter andas. Stunderna i trädgården utgör "Livets Lyx" för mig...Lyx i det lilla. Det stora i det lilla. Så är det.

image489

Här är min än så länge mycket lilla KRYDDTRÄDGÅRD. Det är här jag går och får inspiration till att laga "gourmétmiddagarna" med den EXTRA lilla touchén...Det är här jag känner mig kulinariskt belevad och får de sydländska breddgraderna att framstå som en del av LIVET...Jag har också förutom kryddväxterna planterat en av mina absoluta FAVORITBLOMMOR, i den avlånga lerkrukan, LUKTÄRTER. Finns det en ljuvligare doft...!?!

image490

I rabatterna knakar det av växtlighet just nu...Dag för dag slår det ut ett skott, en knopp eller ett blad. Det formligen sprudlar av energi av växtlighet och man önskar att man hade all tid i världen och bara sätta sig ner en stund för att NJUTA. Och jag försöker faktiskt också att GÖRA det....Att njuta. En stilla stund.

Vid "spaljéerna" växer två olika sorters Clematis, också en FAVORIT...Och Pingstliljorna är ju bara så vackra...Dem kapar jag med ett uns av dåligt samvete av och bär in i Husets lugna vrå, för att njuta av dem där också...

   

Pärlhyacint, Tulpan, Pingstlilja och Primula. Lyckan vet inga gränser just nu inför varje liten planta som ger kraft och liv ifrån sig...

Och vad vore väl en trädgård utan DJUR!?! Här har vi HÖNAN och TUPPEN. Effektiva skadedjursbekämpare (!) och mossrivare....=D Och det som kommer in går ut i form av GÖDNING..!!! "Elementärt, min käre Watson".....=D

image495

Som sagt...Kontemplation, mina Vänner....=D

Trolda - In the Garden.

Suckulent-mys!

Jag är svag för SUCKULENTER. Dessa "evighetsmaskiner" som tål den allra omildaste av behandlingar...Glömmer man att vattna i en månads tid GÖR det ingenting...Snarare frodas de då istället ytterligare. Perfekta växter för den moderna människan med andra ord. Perfekta också för den late, den slarvige eller den som är HELT utan gröna fingrar. Perfekta för MIG! =D Och efter en omtumlande dag med många känslor kände jag behov av att skapa något TREVLIGT! Något trevligt här på BLOGGEN!

image487

Så här på ett fat gör de sig mycket fint tillsammans med sten, mossa och lite annat pynt...Ett litet värmeljus i ljuskopp sprider extra glans till planteringen.

image488

I och med fatets låga höjd passar det alldeles utmärkt på bordet...Inget skymmande eller skrymmande här inte! Bara söta små Suckulenter att fröjdas åt.

Fröjdas och glädjer mig gör jag också åt alla fina, vänliga och varma kommentarer här på min lilla blogg. I tider som dessa känns det OTROLIGT fint! Tusen tack alla fina Medbloggare!

Trolda - Back In Business!

Fy Fy och Fy...

Tydligen har också MIN blogg drabbats av samma elände som hos vissa andra bloggares, där ibland Cleo´s http://inredningsbloggen.blogg.se/ . Vi har utsatts för kopiering av våra bloggar och fel-länkning till bland annat porrsidor. Och jag blir så ledsen och upprörd över detta.

Jag hoppas detta snart skall vara ur världen och att ni förstår att det faktiskt inte är JAG som eventuellt kommer med tråkiga kommentarer på er andras bloggar. Det är heller inte JAG som länkar till porrsidor och andra tråkigheter.

Jag känner mig oerhört kränkt och ledsen över detta och får egentligen lust till att stänga bloggen helt. Men jag biter ihop och hoppas att detta istället kan innebära en förändring där sådana här saker inte skall kunna inträffa igen.

Trolda - Upset!

UPPDATERING MÅNDAG MORGON: Jag kommer att avvakta ett tag med mitt bloggande. Det känns liksom inte roligt att veta att det man skriver HÄR kopieras direkt till någon annans adress och publiceras där felaktigt i mitt namn, med länkar till porrsidor. Det är inte det jag eftersträvar...

Jag hoppas innerligt att det tas krafttag nu mot detta och att vi som vill ha vår lilla blogg för nöjes skull skall kunna få fortsätta ostört med det.

Jag är så tacksam mot er alla som kommit med tröstande och uppmuntrande kommentarer och fina ord! Tack för dem!  Och ju fler vi är som uppmärksammar och stöttar, desto starkare blir vi. Så är det.

Trolda - Having a Rest...

Söndagsbilden

Kanske är det gårdagens palett och utställning som fortfarande inspirerar och ger skönhet till "Söndagsbilden", för jag ser en vacker och spirande bild, de gråtunga skyarna och regnet till trots.

image486

Det är endast drygt fyra plusgrader och vårvärmen är som bortblåst. Det är dock vindstilla och det KÄNNS inte så kallt. Tittar man riktigt noga kan man se tre flygande Grågäss som i upprördheten över mitt närmande tog till flykten mot säkerheten i sjön. Grågässen tillhör onekligen de vaksammas skara och "surar" till ganska omgående. Inte lätt att fånga dem i närbild...

Trolda - With Weekly Report.

Konstutställning på Asgard Galleri

Genom bloggen har jag följt konstnären Tony Warren´s arbete på Asgard Galleri i Borås. http://konst.wordpress.com/  Ett arbete som inneburit att man fått följa konstnärens allra första penseldrag till färdigt verk. Motivet har varit Asgards Galleri-innehavare  Bernt-Åke med Fru, som dessutom är de som låtit oss ta del av detta fantastiska arbete och informerat oss om händelseförloppet.  Det har varit oerhört spännande och inspirerande att följa arbetet och idag var det så dags att besé det hela i verkligheten. Och jag blev INTE besviken!

Trevligare människor är det sällan man möter...

image482

Bernt-Åke med Hustru mötte älskvärt upp vid entrén. Jag presenterade mig som "Bloggaren Trolda" och fick därmed ett hjärtligt léende tillbaka. Jag var SÅ VÄLKOMMEN! Och välkommen kändes det verkligen som jag var...Jag fick förutom en guidning av Tony Warren him-self (!) också en specialtur av Bernt-Åke. Med Bernt-Åke´s visning följde också historielektioner som hette duga. Att mannen är konstkunnig och oerhört engagerad råder inga som helst tvivel om. Han brinner för sitt samlande och för sin utställning. Dessutom är han mycket TREVLIG! Tusen, tusen tack till Er! Jag är förtrollad...=D

Och att KONSTVERKET av innehavarna som tituleras "VÄGVISAREN" är MAGNIFIKT råder det heller inga som helst tvivel om...Även om min kamera inte på något vis kan gottgöra verkligheten. Tony Warren´s arbete är ENASTÅENDE!  På Tony´s egen hemsida finns delar av Hans samling presenterad.http://www.tonywarrenart.com/

image483

Om Galleri-innehavarnas välkomnande var "älskvärt" kan jag bara nämna Tony´s som MINST lika bra...=D En FANTASTISKT underbar människa med båda fötterna på jorden och ett hjärta av guld. Hans passion för sin konst formligen vibrerade i väggarna...Karisma, passion, själfullhet och lidelse är ord som närmast beskriver Honom...(NÄSTAN så man inte bara blev förälskad i Hans verk, utan även i Honom också...=D)  Han delgav sina tankar och känslor om verken i underbara ordalag och Hans målningar är något av det vackraste jag sett! Jag kan varmt rekommendera ett besök.
image485

Dessvärre återgavs blixt-skenet från kameran i nästan samtliga av mina tagna foton av Tony´s verk...Jag antar att varken JAG eller KAMERAN är gjorda för att ta bra foton av konstverken...Och jag kan bara inse efter en beskådan i verkligheten att ingen kamera, hur exklusiv den nu än må vara, iallafall inte kan återge känslan eller skönheten i målningarna. De måste upplevas på plats....Så är det.

Tavlan ovan fick mig att vilja gå och släcka det brinnande stearinljuset....Så verklighetstrogen, så dimensionell är den...HELT fantastiskt.

Jag kan bara återigen TACKA för en fantastisk upplevelse, vänligt bemötande och för en själsligt berikande "kick"!

Trolda - Carried Away...=D

Fredag!

image481

Fredag - denna härliga veckodag då en hel ledig HELG ligger framför en....Underbart!

I brevlådan låg dessutom mina två FAVORITTIDNINGAR "Lantliv" och "Drömhem & Trädgård". Lyckan är total...=D Det borgar alltså för en härlig "slapparkväll" i soffan med tidningar och ett glas rödvin. Sambon har lovat fixa käket och det får han gärna göra...=D

Imorgon blir det besök på Asgard Galleri i Borås,
http://konst.wordpress.com/, där konstnären Tony Warren ställer ut. Har man som jag följt hela arbetet genom ovan nämnda blogglänk är det med glädje och stort intresse visningen äger rum. Skall bli oerhört spännande att se det hela i verkligheten och förhoppningsvis kan jag förmedla ett och annat foto. Kanske blir det även ett oförhappandes möte med någon annan Bloggare....Vem vet ?!

Jag önskar mina kära "Medbloggare" en härlig och fin helg!

Trolda - Friday On My Mind...

"Efter Regn kommer Sol..."

Efter nästan ett dygns ihärdigt regnande är SOLEN åter dominant på himlavalvet. Ett regn som säkert var välbehövligt och gav ännu mer livskraft till de små nyuppkomna blommorna och växtligheten. Och doften som sprider sig efter en skur är ju bara så oemotståndligt uppfriskande och livgivande.

image477

Vid en promenad i Ljungskile möttes jag av denna hänförande VITSIPPSBACKE. Vitsipporna sög säkert åt sig en och annan droppe av ren törst...Och lusten till att bara lägga mig ner där och vältra mig i dess skönhet var stor. Turligt nog kom jag till sans och vitsipporna blev därmed intakta....=D

image478

Svalörten med sina små näpna stjärnformade blommor blev med all säkerhet också glada över regnet...Och även här var lusten påfallande...


Moder Natur visar sig onekligen från sin allra bästa sida just nu. Och jag kan bara ystras med, njuta och förundras över den fantastiska skönheten som möter mig överallt...Livet känns HÄRLIGT!

image480

I området rinner också denna lilla bäck, som säkert också den blev glad för lite påfyllning i form av regn...Nu lyser dock solen igen med sina värmande strålar och regnet är ett minne blott. Och jag kan riktigt känna hur det sprakar och knakar ännu mer nu ute i vår vackra Natur av kraft och växtlighet.

Trolda - with Sunshine.

Ommöblering

Jag tillhör dem som gillar att MÖBLERA OM! Vid tillfällen skjuver jag runt möbler kors och tvärs i rummen, ofta till Sambon´s stora förtret. (Iallafall innan det är FÄRDIGT...Senare brukar han också bli nöjd...) Vid dessa tillfällen blir det ju dessutom "städat bakom alla hörn"..Rent och fint.
image472

Igår var det vardagsrummet´s tur...Soffgruppen bytte plats med matsalsbordet. Och ut åkte en och annan pryl.

image473

Jag är svag för det "guldiga"...Den varma färgen får mig att känna mig harmonisk i sinnet.

image474

"Påsk-äggen" har jag faktiskt framme året om. Jag älskar verkligen äggens form. Så fulländad lagom rund...Och visst passar de fint även nu som bordsprydnad...

image476

Ja, så här blev det...Jag känner mig nöjd med ommöbleringen just NU! Säkerligen blir det lite omstrukturering igen frampå...Och städat...

Trolda - In the Livingroom.

"Miss Potter"

Som en SAGA....En UNDERBAR film. Om man som jag är svag för den engelska landsbygden, vackra vyer och romantik.

image468

Renée Zellweger gör sin kanske allra bästa rollprestation någonsin som den legendariska sagoförfattaren Beatrixe Potter. Handlingen utspelar sig på tidigt 1900-tal och de engelska landsbygdsmiljöerna innefattar all eventuell romantisering av dem. Här FÅR du "The Lake District". Här KAN du  frottera dig i en vandring över hedarna och du besöker de små genuina engelska bondgårdarna. Underbart vackert filmat i en fantastiskt vacker miljö.

image469

Genomgående i filmen får du dessutom ta del av "livet då". Man förfasas över att de alltid måste ha "förklädet" Miss Wiggins i hälarna...(En likblek "ungmö" på åttio plus..) Ett möte mellan man och kvinna utan någon mer närvarande var helt otänkbart. Man konfronteras också med det ringa kvinnliga "värdet" annat än som gift och barnaföderska...(Tiderna har sannerligen förändrats...) Och som ensamstående kvinna med YRKE var du nästan förknippad med en utomjording...

image470

Och som vuxen känner man igen de härliga bilderna från författarens fantastiska sagoböcker. Här ståtar "Peter Rabbit" mitt i morotslandet.

Naturligtvis får man också GRÅTA en skvätt...Det gillar ju jag och det är väl där definitionen för "romantik" går...För det ÄR romantiskt så det förslår...Både vad gäller känslor och miljö.

Se den! Tillåt dig att drömma dig bort en stund och få gråta en liten skvätt. Och se dig själv vandrandes på de böljande engelska hedarna...Du kommer inte att ångra dig!

Trolda - At the Movie.

"Strandpromenaden"

I Uddevalla invigdes i höstas en promenadväg som kallas "Strandpromenaden". Den ligger i området som heter "Gustavsberg" och i omedelbar närhet till Havet och den vackra "Uddevallabron". Jag och Sambo´n tog oss äntligen en tur dit i det vackra vädret och invigde stråket.De har byggt en träkonstruktion längs med hela det stupande och branta berget, och det känns nästan som man går på vattnet...(Halleluhja...=D) Utmed hela promenaden finns sittplatser i form av träbänkar och soffor, eller så sätter man sig helt enkelt ner på de solvarma klipporna och njuter en stund.

image464

Bitvis fanns det till och med möjlighet att sitta under tak. Något vi dock undvikte i den gassande solen...
image466

Under vägen blev vi upplysta om Havets invånare och besökare. Faktiskt har det ju vid ett par tillfällen siktats ett par olika arter av val i hamninloppet. Dessvärre gick de ett  tragiskt öde till mötes då de inte fann sina vägar ut ur fjorden igen och svalt till döds...

image467

Utsikten över "Uddevallabron" är hänförande...Bron är en mäktig konstruktion med sina vajrar, som du när du färdas över bron först riktigt förstår vidden av. Riktigt vacker är den också kvällstid, då gigantiska spotlights lyser upp mästerverket.

Det var en härlig dag i solens ljuvliga sken och med den speciella doften av Hav. Jag kan varmt rekommendera ett besök i området och gärna då en promenad på ovan nämnda stråk.

Trolda - Walking...

"Länktåget" spårar ur...

Tydligen är det inte bra att deltaga i det nyligen bildade så kallade "Länktåget". Du kan komma att hamna i onåd hos bland andra Google och få bannor för din medverkan. Mer finns att läsa hos CLEO http://inredningsbloggen.blogg.se/ där jag först fann informationen. Den finns att läsa hos andra också, och jag tar det på allvar och tar bort mitt inlägg om det.

(Som jag kämpade och slet med det....Kopiering, länkning....Sena timmar då jag nästan slet mitt hår...=))

Jag råder därför också MINA "Länk-kompisar" att ta bort SINA inlägg, så inget heller spårar ur för er! Det är verkligen tråkigt att en kul grej kan utvecklas till något ledsamt istället. Ibland undrar man om det egentligen finns NÅGOT som görs utan "baktanke"...

Trolda - Off Rail...

Söndagsbilden

image461

Nog ser det lite mer livskraftigt ut nu i Naturen än tidigare. Man riktigt KÄNNER hur det sprakar av kraft och spirande från växtligheten...Och knopparna på vissa träd har antagit en ljus, ljus vacker grön nyans. Våren är här på allvar och det är för mig den vackraste tiden av dem alla. (TROTS pollenallergin...)

Fåglarna sjunger på med febril aktivitet. Det är tio grader nu på morgonen och förväntas stiga till gårdagens tjugotvå. Underbart! Idag lämnar jag dock området för en tur till det saltstänkta HAVET. Och tar kaffekorgen med.

Jag vill också passa på att GRATULERA MODO och deras fans till SM-Guldet!!!

image462

Ett lag som jag kommit att beundra och tycka om tack vare intensiva rapporter och stort engagemang av bloggaren Zassi, som med liv och lust låtit oss ta del av den dramatiska utvecklingen. (Dessutom har ju varken Färjestad eller Frölunda haft chanser till att vinna, så då fick jag hitta ett alternativ till mina favoriter...)

GRATTIS MODO och GRATTIS ZASSI!!! Nu kan du väl ändå få PUSTA UT  ett tag...=D

Trolda - With Weekly Report.

Aaatjoo!

image460

Med den explosionsartade värmen som råder denna helg blir det också explosivt mycket POLLEN i luften. Det är INTE roligt om man är pollenallergiker. Jag vet.

Igår på arbetet snöt jag mig nog en sisådär 200 gånger...Det tog liksom aldrig slut. Jag tror jag gjorde slut på minst tre dassrullar med "snytpapper". Och ögonen kliade - hela tiden. Andningen och luftrören höll sig dock fria från angrepp och jag frustade på i vanligt mak...Men man blir TRÖTT, oerhört trött. Det är väl troligen för att kroppen signalerar fara och går till motattack, och då tar det på krafterna.

Men jag biter ihop. Som så många gånger förr. Och idag känns det faktiskt betydligt bättre än igår. Och inte vill jag gå miste om att vara utomhus dagar som dessa! Dagar fulla av skönhet, värme och sol. Spirande dagar, underbara dagar. Jag ÄLSKAR att vara utomhus då.

Så utrustad med "snytpapper", ögondroppar och gott humör skall jag njuta av en ny, härlig dag ute i det fria. Så får det bli.

Trolda - "Bless You"!

Fredag

image459

Förutom FÅGLARNAS vackra symfonier är det tyst och stilla. Sjön ligger blank som en spegel. Temperaturen visar på sommar...Även om det än så länge faktiskt "bara" är vår.

Sambon har tänt grillen och dukat upp på vår nya altan. Utsikten är hänförande...

Jag njuter i fulla drag. Jag njuter av Sverige´s vackra Natur, av landets årstidsväxlingar och förväntanden med dem. Jag njuter att vara HÄR, mitt i allt det vackra, mitt i Naturen. Jag njuter av att vara Människa. Och jag njuter av att det äntligen är FREDAG igen.

Trolda - With Enjoyment.

Kryddor - Rosmarin

Få saker är så tillfredsställande som att tillföra FÄRSKA KRYDDOR till sin matlagning. Det får väl vilken människa som helst att känna sig som en riktig "Gourmét-Kock"...En av MINA favoriter i köket är Rosmarin (Rosmarinus officinalis). Det är en kryddväxt som med fördel används i kötträtter, men smakar även utsökt i salladen. Går att torka men smakar bäst färsk.

image456Rosmarin betyder "Havets Dagg" och växer vilt kring Medelhavet och blommar med små, små ljusblå blommor. Det finns även sorter som blommar i vitt, ljusrosa och lila, men de är inte så vanligt förekommande.
image457

Rosmarinen har en UNDERBAR doft!  Den ger mig en känsla av sol, värme och hav...Det är dessutom en otroligt vacker växt som med fördel planteras i lerkruka. Man kan även använda den tillsammans med andra växter. Både som prydnad och som nyttoväxt.

image458

Här ses den uppstammad och jag tycker den förhöjer arrangemanget på alla sätt och vis...

Det är som sagt en underbar känsla att skörda sina egna kryddor. Själv har jag införskaffat ett antal som skall planteras till helgen. För nu är rätta tiden att få dem i jorden - iallafall på MINA breddgrader. Och jag skall dofta och njuta av dem...lääänge.

Trolda - With Spices...

"Mördarsniglar"

Så har de återigen vaknat...De så kallade "Mördarsniglarna", eller Spansk Skogssnigel som de egentligen heter och som låter betydligt trevligare. Särskilt TREVLIGA är de nu dock inte, även om jag själv inte är drabbad utav dem. Särskilt trevligt är det HELLER nu inte att se dessa "Trädgårdsfanatiker" smyga runt sina domäner med hinkar, spadar och saxar. Det senare för en snabb arkebusering...Och spridningen av diverse kemikalier är väl nästan ÄNNU värre...För att inte tala om den plågsamma död som sniglarna går till mötes när de ströas med SALT!  Kanske, kanske hade jag reagerat med samma morbida instinkter om JAG och MIN trädgård nu var under hot...Men jag tror faktiskt inte det.

image452

Jag hade istället införskaffat ANKOR! Dessa mycket trevliga sociala djur som ju faktiskt redan finns i min ägo. De mumsar med stor glädje i sig ovan nämnda problem. Lite slem runt näbben BLIR det, men det skakar de strax av...=D Och vad gäller eventuell avföring blir det absolut inga korvar "a lá kanadagäss", nej, snarare en mer lös spridning, som ju dessutom ger GÖDNING till din så försvarbara trädgård!

image455

Har man nu inte MÖJLIGHET  att vara "Ankmamma" kan man alltid låta någon del av gräsmattan växa sig hög. Detta förhindrar naturligtvis sniglarnas framfart, men FRAMFÖRALLT främjar det miljön för de små svarta skalbaggarna som heter JORDLÖPARE...Dessa varelser mumsar med förtjusning i sig snigelägg och blir alltså en motståndare av rang gentemot "gisslet". Kanske en liten påminnelse om att "pedanteri"  i trädgården undanbedes...!?!

image453

Det har även kommit till känna att den skönsjungande och otroligt vackra KOLTRASTEN har fått smak för sniglarna...Så kanske det är till DEN vi skall sätta vår tillit inför jakten på sniglarna och därmed då trädgårdens förfall...!?! Lite extra mat runt fågelbordet i form av äpplen och andra godbitar kanske får KOLTRASTEN att föröka sig och stanna...

image454
Det hade väl varit helt fantastiskt att få en utökad stam med KOLTRASTAR på sniglarnas bekostnad...Och vakna till tonerna av deras vemodiga sång en arla morgon.

Utöver att förlita sig på Moder Natur - som faktiskt finner sin egen lösning i det mesta - kan man alltid plantera i krukor, hägna in eller göra det svårframkomligt för sniglarna.

Jag hade nog som sagt valt dessa alternativ istället för hetsjakten och hysterin som nu pågår. Det sprids gifter, det saltas och det klipps. Det råder nästan en euforisk känsla bland gemene man för att finna på nya sätt att ha ihjäl dessa stackars sniglar. Som trots allt faktiskt ÄR ett levande väsen och bara fyller sin funktion i Naturen...

Trolda - In the Nature..."Kvällens Visdomsord"

image451

"Kvällens Visdomsord" får det att börja knaka av aktivitet i hjärncellerna...=D

"Godhet
är viktigare
än vishet
och att erkänna detta
är början till vishet."

( Theodore Isaac Rubin )

Trolda - With Wisdom.


Altanen

Så är den i stort sett helt färdig - ALTANEN ! Det är lite småsnickerier på sidorna kvar att göra, men det är bagateller i sammanhanget....Det är min käre Sambo som tillsammans med "Världens Bäste Dansk" har snickrat och skruvat ihop bygget. Och jag är så nöjd, så nöjd...=D

image448

Det är en enkel och ren utformning som väl egentligen hellre skulle tituleras "trä-däck", men ALTAN klingar bättre i mina öron...Så så får det bli !  Det finns inga skymmande och skrymmande staket för att ta till vara maximalt på den magnifika utsikten vi har. Den mäter cirka 35 kvadratmeter och där finns plats för MINST en trädgårdsmöbel. Frampå har jag visioner om att kunna vräka ut mig i en solstol "de luxe" med allt vad det innebär...=D Naturligtvis vill jag också få plats med lite blomkrukor och annat mys. Det kommer...

image449

Lagom till påsken fick jag iallafall pyntat upp LITE med blommor. Trädgårdsmöblerna är helt nyinköpta och de är mycket bekväma att sitta i. Än så länge har vi inte införskaffat några dynor till möblemanget, men med tanke på de kyliga dagarna som varit känns det inte som något brådskande. Dessutom sitter man faktiskt hyfsat mjukt utan också. Jag ser fram emot de första riktigt varma vårdagarna nu...Då skall jag sätta mig till rätta och bara njuta, på min nya ALTAN !

Trolda - With View.


Påsk-middag

I helgen hade vi PÅSK-MIDDAG tillsammans med ett antal Vänner. En mycket trevlig tillställning. Eftersom undertecknad arbetade under dagen beslöt vi alla tillsammans att det skulle bli ett så kallat KNYTKALAS. En mycket finurlig lösning när man är några stycken och man inte har lust eller tid till att spendera timmar i köket.

På min lott föll att KOKA RIS och göra en SALLAD....(ibland har man tur....=D). De två varmrätterna levererades från två olika håll färdiga till värmning i egna grytor och efterrätten bistod närmsta Grannen med. Perfekt !

Eftersom jag nu slapp göra så stora insatser i köksregionerna satsade jag istället på att göra en fin dukning. Jag tycker det är oerhört roligt att kunna erbjuda Gästerna ett vackert bord att sitta ner vid. För egen del tycker jag det förhöjer trivselfaktorn betydligt och till och med maten smakar lite godare...
image445

Lite lagom Påskigt tycker jag det blev...I takkronan har jag hängt Hängbjörksris med små limefärgade ägg. Och på bordet bullar min älskade Kuddmossa ut sig. Små ljuslyktor sprider ljus och värme.

image446

De små söta dubbla Narcisserna doftar ljuvligt...Och Körsbärskvistarna ger vårkänsla. Mitt på bordet ståtar min vårbukett med Ranunklar, dubbla Tulpaner och Körsbärsris.

image447

Visst är de vackra de små dubbla Narcisserna...

Det blev som sagt en mycket trevlig kväll med god mat och god dryck. Många härliga skratt, musik och dans.

Förutom att koka ris och göra sallad och duka borden fick jag också STÄDA dagen efter...En mindre romantisk tilldragelse som jag väljer att inte orda om här och nu, utan lämnar till läsarens imaginära fantasi...=D

Trolda - Having Dinner.

Söndagsbilden

image442

Söndagsbilden blir idag TVÅ bilder...En från tidigare position, och en från ALTANEN ! Detta nybygge jag glädjs oerhört åt, även om stunderna ännu så länge varit få på den i brist på värme.

image443

Faktiskt är den nästan ÄNNU trevligare i den nya tappningen...=D

Det är råkallt i luften, temperaturen visar på 7 plusgrader. Mulet och grått. Våren har liksom kommit av sig lite...Kanske dock det allra bästa då det är mer härligt att ha en lång utdragen procedur med knoppar och blomning. De tidigare dagarnas nästan sommarlika temperaturer hade tagit ifrån oss långsamhetens lov, glädjen i att var dag finna nya händelser i vår kära Natur.

Danskarna - våra kära Vänner - har nu vänt åter till sydligare breddgrader. Saknaden är stor och kramarna och skratten har varit många. Det blir alltid så tyst efter dem...Tomt...Öde. Men nu dröjer det bara drygt en månad tills vi har dem här igen - då kommer alla TRE paren ! Då blir det åter liv i bygden och nejden ekar utav skratt....=D

Så fram tills dess pustar jag också ut....För det BLIR intensivt....Härligt, positivt intensivt.

Trolda - With Weekly Report.

GLAD PÅSK!

image440 

Jag vill önska alla mina söta BLOGG-VÄNNER en riktigt fin och härlig PÅSK!

Hoppas att ni som jag kommer att tillbringa den på bästa möjliga vis. För egen del blir det tillsammans med Vänner, god mat och god dryck. Förhoppningsvis dessutom med många glada skratt =D!

                                                                                                              image441

Trolda - Happy Easter!

Vårblommor

En av mina absoluta favoriter vad gäller vårblommor är RANUNKEL (Ranunculus). Den kallas även för "Smörblomma" ibland och finns i diverse olika färger. Nu har det dock kommit en helt ny färg - LIMEGRÖN. Jag föll direkt för denna limegröna, lite krusiga, härligt bulliga modell!

image436

Här låter jag den samsas med grönvita tulpaner och körsbärsris. Mycket vårfräscht och vackert, och den får bli utgångspunkten på morgondagens middagsbordsdukning känner jag...

image437

Jag älskar kombinationen grönt och vitt vad gäller snittblommor...

Ett litet "budget-tips" skall jag också dela med mig utav. Är det så att man har "halv-dassiga" tulpaner hemma, som kanske slokar lite och har fula blad, kan man faktiskt fortfarande få njutning av dem. Istället för att helt sonika kasta bort dem.

image438

Ta bort alla fula blad och korta ner stjälkarna rejält. Bind dem tätt, tätt samman till en liten "boll" och du har fått en helt ny liten bukett att njuta av. Hållbarheten förlängs dessutom när blommorna binds kompakt tillsammans.

Trolda - With Flowers.

Påsk-Tid...

Det är väl idag vi far...image431 Till Blåkulla. Därför har jag passat på att påskpynta lite i förväg, så att allt är klart när jag kommer åter.

image432

Riset har fått sällskap av små söta gula och vita påskägg. Placerat i min älskade citronkanna blev det riktigt fint tycker jag. Och ljuslyktor kan man väl njuta av även på påsk ?! En liten höna kikar fram...

image433

En riktigt söt blomma är denna "Flitige Per" (Exacum affine) med sina små, små vita blommor med gul mitt. Finns även i blå-gult alternativ - kanske något att tänka på närmare midsommar...Den är inte helt lättskött för de bekväma människorna som har svårt att komma ihåg vattningen (jag) utan kräver jämn fuktighet, men får heller inte vara blöt om fötterna. Men jag har den iallafall ett tag...Och definitivt över påsken!

image434

Mina söta ankor har jag framme året runt. Kanske passar de dock allra bäst att ha framme nu runt påsken. Minipåskliljan (téte a téte) har jag satt i vas så att man även kan beskåda dess vackra lökar.

Ja då är det väl bara att ge sig av....!?! Inget glömt....Kvasten fejad och klar...Mot Blåkulla jag far.

Trolda - On the Broom...

Fläskfilégratäng

Jag gillar när det går snabbt och lätt i köket. När matlagningen inte är allt för avancerad och krävande. Och istället för att stå timvis vid spisen kan man spendera mer tid med Gästerna. Det är min melodi.

På helgens fest blev vi bjudna på denna mycket goda rätt, som jag dessutom tillagade för mina DANSKA Vänner igår. Resultatet var mycket uppskattat.

image430

FLÄSKFILÈGRATÄNG  (ca 4 pers.)

Skär en FLÄSKFILÈ i skivor.  Stek i CURRY och SMÖR.
Bryn en PURJOLÖK , SALTA och PEPPRA.
Knaperstek ett till två paket BACON.

Lägg ingredienserna i en UGNSFAST form.

Rör ihop en KALL SÅS:

5 dl CREME FRAICHE
3 tsk CURRY
1/2 dl CHILISÅS
Smula en GRÖNSAKSBULJONGTÄRNING
3 tsk KINESISK SOYA
2 VITLÖKSKLYFTOR

Häll den kalla såsen över gratängen.Riv OST över och sätt in i UGN 200 grader i ca 20-30 minuter eller tills den fått fin färg. Serveras förslagsvis med RÅRIS och SALLAD.

Trolda - In the Kitchen.

Bilavgaser

image429

Så har regeringen Bush fått sig en knäpp på näsan...Det har konstaterats att koldioxidutsläppen från bilar ÄR skadliga för miljön. OCH att det påverkar växthuseffekten.

Inget vi alla andra inte redan visste, men tydligen har det tagit Mr President himself betydligt längre tid att inse fakta. Och när han nu har PAPPER på det, kanske vi kan förvänta oss minskad bilkörning från världens mest biltäta land. Kanske kan det också resultera i nya energisnåla modeller. I bästa fall ett helt annat bränsle, en helt annan prototyp.

Vi håller andan - och hoppas.

Trolda - Holding My Breath.


"Liv i Bygden"

Så har de anlänt - våra UNDERBARA Vänner från syd - Danskarna. Igår kväll kom ett av de tre paren till sin gemensamma sommarstuga för att tillbringa påsken här i Sverige. Och vi glädjer oss mycket!

Som traditionen bjuder gjorde jag ett blomsterarrangemang inför deras ankomst. De blir så glada över att mötas av lite blommor när de kommer. Vi tänder också alltid upp en brasa i kaminen för dem och tänder lampor i huset. Något de uppskattar oerhört.

image426

Blomsterarrangemangen varierar efter årstid. Ibland blir det snittblommor och ibland någon plantering. Nu vid denna tiden föreföll det sig naturligt att göra en lite lagom "påskig" Vårplantering. Jag använde mig utav en gammal wok-panna i gjutjärn. Det går faktiskt fint att plantera i det mesta....det är bara fantasin som sätter gränser.

image427

I deras egna urna satte jag en pensé och en murgröna. Lite björkris och bast piffar till det...

image428

Vi hade också tänt grillen och bjöd på svensk pölse med bröd. Det slank ner i de danska magarna utan problem.

De stannar som sagt över hela påsken och det blir mycket och intensivt umgänge de kommande dagarna. Vi glädjer oss mycket!

Trolda - with Friends!

Söndagsbilden

image425

Strålande sol och en klarblå himmel. Fåglarna sjunger och det råder stor aktivitet bland dem vad gäller revirtänkande. Det är helt vindstilla och temperaturen skall klättra upp över tiograders-strecket. Det blir en HÄRLIG dag!

Den käre Sambo´n snickrar på en ALTAN strax bakom fotografiets utgångspunkt. Så nästa veckas söndagsbild kanske rent utav blir tagen från den. Jag glädjer mig oerhört till den kommande altanen och där kommer jag sitta mycket och ofta. Jag skall göra fint med blommor och lite pynt...Jag skall sitta där och blicka ut över sjön och bara filosofera och njuta. Böcker och tidningar kommer fortsättningvis att läsas i en bekväm vilstol i horisontell position på platsen. Altanen - en ny inrättning som kommer skänka oss stor glädje.

Trolda - with Weekly Report.