Älgar

107318-21Det närmar sig med STORMSTEG!!!!

Den för mig avskyvärda "ÄLGJAKTEN" är snart legal......Och UT ska de då - dessa "JÄGARE"......Som med breda fjäderprydda hattar hoppas intensivt på att "få FÄLLA en tolvtaggare..."(minst!)

Som IDIOTER ser de ut, som IDIOTER uppför de sig! Störst, bäst och vackrast är det som räknas. Och då syftar jag på viltet  - men framför allt  även på skytten! Jag har sett exempel på den ena "Skitstöveln" värre än den andre...SKRYTANDET rymmer inga gränser. Kläderna blir mer och mer "exklusiva", matchande...Och de kallar sig MÄN!!?!

Jag har inget emot att äta kött - och gärna då från djur som haft ett fritt harmoniskt leverne, som ju majoriteten av älgar HAR....Naturligtvis förstår jag också då att någon form av avlivning skall ske. Och som köttätare är det ju något man måste acceptera.

Det jag INTE accepterar är DREVJAKTEN! Med MASSOR av "Fjäderprydda Skitstövlar", som går sida vid sida - för att inte missa en milimeter i skogen - lotsandes fram av iallafall minst en halvtokig, gläfsande drever, eller annan hund. Den stackars Älgen drivs framåt i vånda och skräck. I stor rädsla och ångest springer den för sitt liv. För att sedemera möta sin bödel i form av fler utposterade "Skitstövlar".

"Skitstövlarna" i fas två sitter alltså och trycker gömda - ofta i speciella älgtorn - med skarpladdad bössa redo. Genom frekvent radiokontakt hålls de ajour om vad som pågår.....De får information om ett eventuellt byte på gång......

När så Älgen är inom räckhåll är de oftast så giriga på att få "ännu en fjäder i hatten", att de skjuter "hej vilt"!! UTAN träffsäkerhet och UTAN kontroll. Ofta är det gamla halvsenila gubbar som deltar också.
Då kan det alltså i värsta fall innebära DUBBELT lidande för den stackars Älgen! Skadad och livrädd får den nu springa mot sin sista vila....

Jag tycker istället att man då skall främja JAKT! Jakt för mig innebär att ett djur, en älg, skall kunna strosa runt i lugn och ro. Den skall utan hetsig jakt få beta och mumsa i fred.  Kommer den så i skottläge skall det avlossas - med FULL säkerhet på träff. Inte annars.

Då är ju visseligen Älgen död genom mänsklig hand, men den sista tiden var utan skräck och pina.

Och vem vill inte ha sin "Sista Måltid" i fred!!?!

Trolda - love Elks!
Musik

Jag fick frågan: -"Vad gillar du för Musik!??"

Det är nu inte helt enkelt att besvara....Det beror nämligen HELT på situationen, humöret och sällskapet.

Det som ÄR lätt att besvara däremot är att jag ÄLSKAR musik!! Och jag lyssnar på det mesta - och nästan alltid.

I bilen är det fullt tryck och full gas......Vill gärna ha det lite rockigt där.....Då blir min körning okomplicerad. Och så älskar jag att SJUNGA i bilen......(När jag åker ensam - och tur är väl det tycker nog de flesta..)
Så melodiös rock säger jag nog DÄR.....

Är jag hemma blir det allt som oftast lite blues och jazz. (Det passar jag på att spela när Sambon inte är hemma.....Han avskyr jazz!)  Det är dagar när jag är i balans och harmoni.

Är jag lite smådeppig och ledsen kan jag ånjuta den klassiska musiken. Bach, Vivaldi och inte minst Mozart! Det ger min själ lugn och ro och tid till kontemplation.

Jag satt en natt under gnistrande stjärnhimmel vid Döda Havet´s strand. Min bror spelade klassisk gitarr till syrsornas ackompanjemang.......Det var något av det vackraste jag hört.....
Några timmar innan hade vi haft vild, eldig Flamenco som tema.....Då älskade jag DET!

Under min tid i Scotland blev det mycket skotskt och irländskt. En kväll - efter stängningsdags-var det allsång till irländska toner.....Visor som gick rätt in i själen. Visor om havet, horisonten och längtan. Visor bärandes på mycket sorg och vemod. En fantastisk natt var det.

Jag var på Opera på Läckö Slott för flera år sedan. Att höra de höga tonerna eka mellan borggårdens murar var också en upplevelse.

Är det FEST vill jag kunna DANSA! Då tycker jag om lite "melodiös" pop......Även lite "rivigare"toner - och naturligtvis en och annan "tryckare".......För det finns väl inget underbarare än att dansa tätt med en Man!!!?

Ja, så svaret på frågan kanske är "Allätare" (men det låter så tråkigt....), beroende på umgänge, situation och humör. Och som sagt så lyssnar jag nästan alltid!

Trolda - pure Music!


Energier....

Det finns Energitagare och det finns Energigivare.

Allt för ofta stöter man på de förstnämnda. De är egocentriska människor som alltid prioriterar sig själva.
De ÄLSKAR att orera över sina "bedrifter", över sina "fantastiska" tillgångar....

Det är en människa - som i sin egen olycka? - SUGER energi ur vem som helst som kommer i hennes väg. Finner de en kandidat där de känner att "Här finns energi att tjäna..", så slår de på "charmen" och suger. UTAN skrupler, utan problem.

Som "Diplomatiker", har jag lätt för att stöta på dessa iglar...Dessa parasiter. De ser med intresse på min blida själ och tänker att "Här finns det möjligheter..."

Med årens visdom har jag dock lärt mig sortera ut dessa människor och ger dem inte en penny! Här skall minsann inte stjälas någon energi! För stöld anser jag det är....Stöld och skövling av människors själar.

Så har vi då GIVARNA.
Människor som i sin oskuld och i sin glädje över Livet öser ur sig energi. (Förhoppningsvis då endast till likasinnade...) Det är allt som oftas människor med stora sinnen, bräckliga själar och gigantiska hjärtan.

Det är människor det är lätt att älska!

De ger av sig själva utan att förvänta sig något tillbaka. Utan baktankar. De ger av lust och glädje!

Det är en sann lycka att möta dessa Givare...Och en sann lycka att få återgälda generositeten. För det HANDLAR ju om att ge och att ta. En fin, rättvis symbios mellan människor mitt i Livet! Så enkelt kan det faktiskt vara!

Trolda - Gives and Takes.

Blommor

107318-20 Dagligen ser jag bevis på glädjen det faktiskt är att överräcka någon en Blomsterbukett! Jag ser Köparen och ibland också Mottagaren. Båda är glada över sina gåvor.

Den som GER är glad över GIVANDET! Det är ett sätt att visa uppskattning och varma känslor till någon.
Den som FÅR tar tacksamt EMOT - och känner förhoppningsvis de varma tankarna som följer med blommorna.

Och kanske alltför sällan görs det helt spontant....Men vid de tillfällena blir det ofta alldeles extra uppskattat. Och jag tror på spontana infall.....Absolut! De ger ofta förnyad energi och ett glädjande rus!

Idag har det med all säkerhet skickats Blommor vida världen runt....Det har funnits Givare och det har funnits Mottagare....Och jag tror minsann att de är lika glada båda två!

Trolda - with Flowers!

Italien

107318-19 Sto studiano l ítaliano!  Mi  chiamo Trolda.

Ja, så har min RESA börjat....Till sydligare breddgrader skall den gå, Italien närmare bestämt!

Med min närvaro idag på "Italienska för Nybörjare" har jag tagit första steget! När den "riktiga", fysiska resan blir av är ännu ej beslutat. Men att den BLIR av, det VET jag!

Jag drömmer om att kunna sätta mig till bords (med de klassiska röd-vita dukarna) och säga -"Buonggiorno, vorrei un bicchiere di vino."

Jag vill strosa på gator och besöka gränder, titta mig nyfiket omkring....Uppleva den italienska atmosfären, njuta och känna dofterna. Vill uppleva Historiken på plats och känna Tiden "stå still".

Detta vill jag - och nu har min resa börjat!

Trolda - Arrivederci!


I sängen

I sängen kan det som bekant pågå diverse aktiviteter...En av de mindre trevliga är min käre Sambo´s snarkningar....Och inatt har det varit FRUKTANSVÄRT!!!!

Att vakna av detta oerhört störande ljud gör mig VANSINNIGT irriterad....(Han är ju fortfarande då lite förkyld......Den Stackars Sambon...)

Intrimmat sedan LÄNGE är min rösts uppmaning att han "skall vända sig om..." Och det GÖR han allt som oftast. Men inatt var tydligen Ryggläge en mycket bekväm och tilltalande position.

Då kommer jag med "Puffen..." Lite lätt puffande i sidan. Går inte det blir det så en väl placerad armbåge....och Sambon vänder sig om.....smått grymtande.

Tankar om att fylla det gapande hålet med något stort, mjukt kommer i min väg då irritationen är som värst....SAMTIDIGT som två, förslagsvis, tamponger trycks in i näsan....

Det skulle ju nu göra min nattliga tillvaro betydligt mer tyst, men ack så trist...Därför får jag väl bida min tid.....Stå ut med Sambon´s oartikulerade ljud....

Och det är väl situationer som denna som kallas "med Kärlek...!?!"

Trolda - in bed, with Love.

Stonehaven

107318-18

Detta är Dunnottar Castle som är situerat i den på östkusten liggande lilla byn Stonehaven, Skottland.

Ett UNDERBART ställe som jag fick förmånen att bo och arbeta i under ett halvår.

Nyss ringde telefonen och en kär Vän därifrån meddelade att han och hans kära hustru tänker komma och besöka oss till våren! Det gör mig oerhört glad och jag skall ägna hela vintern åt planläggandet.....

Jag arbetade på en Pub i Stonehaven, och mötte därför många olika inspirerande karaktärer. Ett fantastiskt roligt jobb genom alla dessa möten. Historierna är många och själva Historien - den skottska - inspirerande.

Jag kan varmt rekommendera ett besök till detta ställe!

Trolda - with a piece of my heart left in Scotland.

107318-17

107318-17

Med nytt hopp och med spirande hjärta blickar jag ut över den vackra omgivningen.

Sjön´s vackra spegling fyller mitt sinne med frid, och alla eventuella negativa tankar får ro.

Jag ser med gott mod fram emot en sorglös tid, där drömmen om torkade tårar blir sann.

Med värmande ord fulla av kärlek och visdom får jag ny lust.

Lust till Livet och till att Leva!

Jag vill ställa mig och VRÅLA  ner mot sjön: "Du gör mig LYCKLIG igen!"

Trolda - with no tears.

Nattliga utfärder

Det händer att jag gör små nattliga utfärder. De går inte långt och sker i stillhet, tystnad och i skydd av mörkret. Den gångna natten var just en sådan natt.

Även om inte alla gör det på natten, så GÖR alla det.....Till och med det "fiiiiiiiiina" folket måste ge vika för sina kroppsliga behov.......

Det handlar alltså om att kissa.....Pinka, tömma blåsan eller urinera om man så vill......(Kärt barn har många namn...)

Ibland är det verkligen FRUSTRERANDE att vakna med full blåsa....Att behöva lämna den ULTRAVARME Sambon (hur kan en människa alstra så mycket värme..!?), att behöva lämna de mjuka, lena lakanen.
Men nöden har ju som bekant ingen lag....(och har man dessutom börjat TÄNKA på att man MÅSTE gå upp...ja, då är det ju stört omöjligt att somna om...)

Men så infinner sig då lön för mödan....NATURLIGTVIS med befrielsen av att tömma blåsan....Men OCKSÅ med Nattens VIDUNDERLIGA skönhet!!!

I natt var himlen som beströdd av diamanter på ett svart sammetstyg.......Strösocker pudrat på en bakplåt, i väntan på gräddning....Frasande kristaller gnistrandes på ett oändligt hav......SÅ VACKERT!

I Nattens magi förärades jag dessutom med ett Stjärnfall. Och som historien förtäljer avlade jag så i korus till urinerandet en Önskan.....(som ju också enligt sägen skall hållas hemlig....)

Trolda - part of a Magic Night.

Fotboll

Nu hör jag ju inte till de allra mest Fotbollsintresserade...Men LITE hänger jag faktiskt med...

Såpass mycket att jag på förekommande anledning måste prisa de SVENSKA spelarna i FCK - Köpenhamnslaget.

Jag hävdar å det bestämdaste att FCK inte hade varit vad de är idag utan våra fantastiska SVENSKA spelare....!!

Spelare som Marcus Allbäck och Tobias Linderoth ger laget KLASS!

Nu visar det sig ju också att laget faktiskt kvalificerat sig vidare inom Europa....Detta hade de ALDRIG gjort utan "DI SVENSKARNA..."!!

Att jag överhuvudtaget ödslar tid på så triviala ting som Fotboll beror  på att jag känner lite STORHETSVANSINNE från Syd...De behöver tas ner på jorden en smula...-eller iallafall pyttelite...

Men som GODA GRANNAR önskar vi ju er lycka till! God kamp!

Och tur - HELD - för er med "DI SVENSKARNA" i laget - HOLDET!!

Trolda - with Balls.....

Generositet

Två av varandra oberoende personer har idag tillfört stor glädje och generositet till mitt liv!

Den första glädjekicken infann sig redan ganska tidigt på mitt arbete i morse. En arbetskamrat levererade en alldeles nyfångad lax till mig! Som han fångat alldeles på egen hand med sitt fiskenät.

Av ren generositet tyckte han att "jag skulle ha den...för att du är du.....och .för att jag tycker så mycket OM dig...!" Ord som VÄRMER! Och min arbetskamrat tillhör en kategori av människor innehavandes STORT hjärta.

Så ikväll blev det "Lax a´ laTrolda" på menyn.....Ugnsbakad...Med krydderier och färska örter. Fantastiskt gott! En VARM tanke till min käre Arbetskamrat!

Den ANDRA glädjekicken var kanske av mer "ovanligt" slag.....Genom bloggandet har jag blivit inspirerad av andra "bloggares" berättelser. Och till vissa återkommer jag frekvent. Jag roas av att kommentera och kommenteras, och har genom detta erhållit någon form av Vänskap med en mycket speciell man....

Han är "författare"och har utgivit 34 böcker!! En av dessa -"Skrivandets Portar"- beslöt han att skicka till mig!! Till MIG!!!  "Han tyckte att mitt hus, som jag ju visar i bloggen, var en lämplig plats att läsa denna bok på....." Och jag känner mig hedrad! Och jag SKA läsa hans bok.....I lugn och ro, med hjärta och själ.

När man möter människor med stor generositet, som GER av sig själva, med kärlek, infinner sig en speciell form av lycka! En lycka som bubblar, rusar och som får hjärtat att svämma över...

Man får ÅTERIGEN tillbaka tron på mänskligheten och man önskar att få ÅTERGÄLDA denna generositet. Av HELA sitt hjärta. Så gott man nu förmår....Och HOPPAS att de som FÅR tillbaka ska uppleva ,ett iallafall LITET brus av det rus som ju lycka är....

Så idag är Trolda´s hjärta översvämmat - av glädje och generositet!

Trolda - so Happy!

Som man sår får man skörda

107318-16

Till min stora lycka har Vindruvorna burit skörd för första gången...Hela åtta mumsiga klasar kan jag kalasa på....Och de smakar GUDOMLIGT!

Trolda - med smak för Livets goda.

Se så fint det blev!

107318-15

Med svett,  och bekantskap med  för mig nypåfunna muskler, i en ojämn kamp med mygg och knott, lyckades jag till slut bli färdig med "flisandet" i en av mina rabatter.

Jag har tillfört ett lager ny jord och sedan täckt det hela med "flis". Skottkärran har körts i skytteltrafik mellan rabatt och flishög. Med mina bara armar har jag kämpat, slitit och hanterat skyffeln med beslutsamhet.

När jag så välte med fullastad kärra var deviset "Blod, svett och tårar" kännbart...MEN styrkt av visioner kämpade jag vidare....Och kan nu ånjuta mitt dagsverke med glädje!

Hoppas nu på att rabatten skänker mig glädje nästkommande vår. Med blomstrande prakt må det spira!

Trolda - trött men lycklig!

Trolda´s hem

107318-14

Kan man verkligen BO så här vackert..!!???

Trolda kan!

Trolda - prepared for Visitors!

Solvarm i september!

107318-12
Är det inte en FANTASTISK höst!!!

Med stor GLÄDJE tar jag den till mig och njuter av livets möjligheter!!

Inspirerad av dagens upplevelser ystrar jag runt i tankarnas värld......SUGER åt mig solens varma strålar - och strålar.....Med ett glas vin i handen, med tankar fjärran vida, susar jag runt i Alltet! Och NJUTER!!!

Har besökt en inspirerande utställning idag. Där visades Blomster, Smide, Konst - i form av oljemålningar, Design och Nytänkande....Jag blev så GLAD!!! Och fick LUST! Lust till LIVET, lust till att vara....Lust till att dela MED mig!!

Efter den inspirerande utställningen blev det ju Kolmilan.....Och tid till eftertanke.

Nu har jag njutit stillheten och lugnet hemmavid. Reflekterat, diskuterat, analyserat......Och druckit vin....Känner mig smått filosofisk...

Så med solvarma kinder och lustfyllt hjärta tar jag Hösten till mig!! Suger de sista varma strålarna ur Solens källa.Njuter....En så´n Höst!!

Trolda - with Passion for Life!

Kolmila

107318-11

Trolda - in the Smoke!

Kolmila

107318-10
Här är jag med mina två fantastiska HISTORIEBERÄTTARE......Det doftar rök, mystik och de svunna tiderna gör sig påminda...

Trolda - in the History.

Kolmila

107318-9Har besökt en kolmila idag. På Hunneberg, strax utanför Trollhättan/Vänersborg. Det gav en känsla av "gamla tider"...Och stämningen var TROLSK!!! (Passar ju Trolda...)

Jag fick höra de hemskaste historier......Fulla av tragik, fattigdom och armod. AV män....som - NÄSTAN i varje fall..-var med när det begav sig.......Absolut var det TUFFA tider, och männen var allt som oftast utsatta för farliga situationer. Några dog, andra fick sitt levebröd levererat....

Bland annat fick jag höra om en man som trampat igenom Milans tak....I sin ensamhet......För att senare upptäckas av den med mat kommande Hustrun...., som i ekonomiskt och praktiskt syfte GENAST fyllde igen hålet....(Mannen - hennes make - VAR ju faktiskt redan död..., och MILAN måste räddas..) Eventuell SORG bearbetas i ett senare skede....Och kanske LITE praktiskt..."Redan bränd och färdig...."

En underbar skogsdoft blandades med den säregna "kolmiledoften"....I solens värmande sken steg rökdimmorna upp mot granens topp. Det andades frid och en fin förnimmelse  av att vara DÄR - just NU -mitt i varandet -  infann sig.

Fortfarande doftar mitt hår av rök, mystik och förnimmelser....Kanske fastnade det också en bit historik i tovarna!!???Och kanske jag inte ens duschar ikväll....Och därför infinner sig drömmarna kanske i en annan tid...!??

Trolda - with Smoke!

Konstköp

Min dyre Sambo är just - DYR.....!!! I SJUKDOMENS( vanlig FÖRKYLNING nu alltså...)  anda har han i ledans vånda besökt en konsthandel på nätet....Och "lagt bud för skoj skull.." "För att kolla hur det funkar..." "IFALL det verkligen är nå´t man vill ha..."  PRECIS så sa han....

DÄRFÖR är vi nu ägare till en FRUKTANSVÄRT ful tavla, av en konstnär jag ej namnger (han KAN säkert bättre..), och Sambon är minst sagt YSTER!!!

Jag anser mig själv (och vem gör nu inte det...) som "färgharmonist"...Det skall gärna vara behagliga färger som VÄRMER. Detta är något HELT annat...FÄRGER ÖVERALLT......!!!Och en odefinierbar kvinnokropp är motivet....VÄLDIGT abstrakt målat. Och jag tycker INTE om den!

Men Sambon är nöjd......Och det är ju fint.....Som ett KONSTÄLSKANDE par får man ju acceptera vissa avvikelser....Det är bara att bita ihop! Och nästa gång kanske det blir något som känns mer lustfyllt.....

Trolda - a piece of Art!

That what Friends are for....

En Väninna till mig har det riktigt, riktigt jobbigt just nu. Är det inte det ena som felar, så är det det andra....

Idag sa hon till mig att :-"Det kan väl inte vara roligt att umgås med mig, jag är ju jämt ledsen och aldrig glad. Jag tillför bara problem till dig.....Du får höra alla mina sorger....." Och så grät hon.

Och det är väl DET som det handlar om med att vara VÄNNER!! Då SKA man ge och ta! Och livet ÄR definitivt inte alltid rosenrött......Vad hade sorgen varit om man inte hade någon att dela den MED!!?

Kan det underlätta för någon genom att man faktiskt bara FINNS där, så är det ju härligt. Att man lyssnar och ger råd.......Kommenterar, diskuterar och inte minst profeterar! För bakom varje hörn finns en ny väg, ett nytt synsätt och nya möjligheter.

Kan man som Vän dela med sig något av sin kärlek, sitt sinne och sina tankar, ja då ÄR man en Vän!
Och vi Vänner finns ju där - FÖR varandra!

Och genom att vi faktiskt GÖR det kan vi ju också se fram emot att se den ledsna Vännen bli glad igen och skratta.....Då känns livet fint!

Trolda - a Friend for life.

Höstinspiration

107318-8Buketter med Höst-tema!

Trolda - with colors.

På jobbet

107318-7Trolda at work!


Lysande

Jag har investerat i en ny duschcreme - "with glowing touch"!! Den är varken dyr eller exklusiv, ej heller är doften speciellt unik. Men den skall ge dig -"en svag ljusreflekterande slöja och ett fint skimmer..."
(Och DET vill man ju ha..!??)

Nyduschad och fräsch - med en förhoppningsvis alldeles GNISTRANDE lekamen - kråmade jag mig så lite extra för Sambon...I hopp om att det skulle "tända till.."

Sambon noterade dock varken skimmer, glimmer eller någon slöja....Och doften var verkligen inget speciellt....

Jaha, så var det alltså med DET!!

Jag tror att det istället är bättre att satsa på sitt EGET, INRE glimmer och skimmer!! Det ger dig nog en alldeles speciell slöja.....

Och dessutom - vem vill lysa som en radioaktiv diod i mörkret!??

Trolda - Your light in the dark.

Sjuka män

Min Sambo är förkyld.....Och det vet ju vi alla kvinnor vad DET innebär....!??

Helt HJÄLPLÖS ligger han i sängen och  " ojar " sig.....Nyser, fnyser och fryser.

STACKARS Sambo!!!

Och visst har han FEBER!??? "Det MÅSTE vara fel på termometern....Jag HAR feber.."
(Syster Trolda definierar till temp. MAXIMUS 37,5....)

Till grund för denna TOTALA hjälplöshet som råder, får jag finna mig i att för tillfället vara "passup"...Det ropas hit och dit,  ett glas vatten, snytpapper, tidningar, varm choklad och glass.....(.I stora lass......)

STACKARS Sambo......!

Jag undrar så i mitt stilla sinne var de annars så "rejäla KARLARNA" tar vägen vid simpel förkylning...!? VISST - det är inte roligt att vara förkyld, men för många män verkar det som om sista stunden snart är kommen.....De blir så FRUKTANSVÄRT ömkliga!

STACKARS MÄN!!

Vi kvinnor däremot biter allt som oftast ihop...Tuggar själv våra Alvedon, lider i det tysta....Kräver inte total uppbackning eller uppassning. Vi KLARAR oss!

Nu tycker jag ju faktiskt LITE synd om honom - min käre Sambo....Och jag PASSAR gärna upp.....Fixar och donar och kommer med kärlek......Till min STACKARS Sambo!

Jag gör det av KÄRLEK - och om hopp om snar bättring!!

Trolda - the careful Nurse.


Stavgång med Snavgång

Jag tillhör den allt mer växande skaran av människor som brukar STAVGÅNG!
Ett för mig alldeles UTMÄRKT sätt att motionera!

Det har fördelar såsom ökad fettförbränning(och det skadar väl aldrig...), pulshöjare(ÄNNU en....ska DET verkligen vara nödvändigt!?), och ökad blodcirkulation med följder såsom starkare hjärta etc.etc.....

Alltså ett HÄLSOSAMT idkande!

För mig har STAVARNA också tillfört en "Partner"! Då min dyre Sambo allt som oftast är alldeles för lat för att ta promenader, har jag oftast gått alldeles ensam......NU däremot, samtalar jag frekvent med mina Stavar........Ja, kanske blir det mer dialog än konversation.....Men ändå.......

I början kände man sig lite "fånig"...Tyckte det såg lite dumt ut.....Och kom det så en bil (bor ju på landet - kommer inte så många...), sänkte man sina Stavar beskedligt.....

Också FÖRDOMARNA emot oss motionärer var många.....Vi HÅNADES, NARRADES och var en UTSATT grupp! En attityd som dock dessbättre gett vika. IALLAFALL här i Sverige! I Danmark däremot märktes det TYDLIGT att HÅNANDE, NARRANDET och FÖRDOMARNA lever kvar!!!!

Kommentarer såsom; "Det är bara för GAMLA människor..." "Se så´n STIIIIIIIIL.....Ha.Ha.Ha Det ser så LÖJLIGT ut!!"....var inte ovanligt.....Snarare regel än undantag! Men så anses väl DI DANSKARNA också som lite EFTER oss SVENSKAR!!??!

Ja,  alltså bär jag numera mina Stavar med HEDER!! Tills igår....

Eftersom jag är lite fåfäng av mig, bär jag även med mig läppstift på mina promenader...I fickan.
(Ja,ja.....jag VET.......men så ÄR det...!) Skulle således förbättra mina sensuella läppar :) med lite färg, varvid jag kör ner handen i fickan......Då grenslar jag Staven! Den åker in mellan benen (och JA, en ANNAN Stav - ett ANNAT tillfälle.............DET kunde ju vara nå`t....), fastnar och jag går obevekligt ner mot hård mark. Aaaaaaaajjjjjjjjj! Det gjorde ont - och känns idag också!

Så nu har min relation till mina Stavar satts på prov......Frågor rörande FRAMTIDEN dyker också upp....

Tidigare - på mina mörka höstpromenader - har jag burit med mig en ficklampa för att synas när bilar kommer. Nu är ju båda mina händer upptagna(och ibland till och med fötterna ju..), och jag undrar i mitt stilla sinne hur jag ska lösa DET!?! Är det PANNLAMPA som gäller!??

Och med PANNLAMPA är jag väl kanske böjd att hålla med de HÅNANDE Danskarna...Det SKULLE se otroligt löjligt ut....Kanske är det där GRÄNSEN går även för en stolt Trolda!?!

Trolda - in motion!

Möte mellan Människor

Jag har rest Världen vida runt. Har besökt 43 olika länder och mött människor från olika länder och kulturer.
Det är en fantastisk förmån att som liten Homosapiens ha den möjligheten!

Ibland uppstår det samförstånd mellan olika personer. Det är ofta tillfället och situationen som ger möjligheten. Ofta passerar man endast förbi, knappt ens med en blick, och ögonblicket och möjligheten är förbi.... Möjligheten att MÖTAS, möjligheten till förståelse och möjligheten till sann glädje, allt som oftast blir det ju aldrig utav!

Det finns vissa personer jag mött i mitt kringflackande liv som jag ALDRIG kommer att glömma! Flera av dem har jag faktiskt sporadisk kontakt med än idag.(Nordbor, sydbor - det hele!)

Idag är det ju dessutom "enklare att resa"...Du behöver inte ens lyfta arslet från stolen....Med internet når du ut till HELA VIDA VÄRLDEN på en sekund!!!(Om du inte som jag bor på LANDET då....-Då tar det LITE längre tid..) En FANTASTISK möjlighet!!!

Med internets hjälp - och denna sida - har jag mött inspirerande människor! Människor som fyller mig med LUST, GLÄDJE och TILLIT!!!! Jag känner ödmjukhet inför samvaron med underbara goá människor!

Så tack ni alla som tillför glädje och inspiration i ett Troldas liv!!! Vissa håller jag ju -selvföllig - av mer än andra!!!

Trolda - the Worldtraveller.

Att bli förlåten

Att få höra orden, att få bekräftelse på att det man sagt och gjort, inte betyder något längre, det är en sådan HÄRLIG känsla!

Uttrycket "Där föll en sten från mitt hjärta", kan synas lite väl dramatiskt  i sammanhanget, men precis så känns det faktiskt! En värme sprider sig inombords, en sakta lycka tar vid....

Har man nu lärt sig något på att bli "Förlåten" då!?? Det kan man ju alltid hoppas att man har! Kanske tänker man en extra gång på ord som uttalas, ord som sägs. Tills NÄSTA gång...

Trolda - the forgiven one!

Trolda

Trolda

Jag läser och njuter och skrattar åt andras bloggar. Det ger mig stor glädje!
Men så ser jag alla FOTON och BILDER som ni lägger in.....Och undrar SÅ hur man gör.....

Så nu PROVAR jag.....!!Och startar med det jag håller av allra mest - mig själv! :)
Och jag tror minsann det fungerar.....Kul i såfall, då kan jag gå från "enkel bloggare" till mer professionell!

Så håll till godo!

Trolda - with love.

Vad Välja Vid Val

Kanske "kategorin" är lite missvisande då jag inte på något sätt alls tänker fördjupa mig i detta ämne....

Det finns det redan så många andra som gör.....(ALLDELES för många....)

MEN - som rättrogen samhällsmedborgare har jag idag besökt valurnorna. En rättighet - oavsett engagemang eller intresse - jag absolut tycker att man ska ta!

Det pratas och lovas hit och dit från de olika partierna. Det utlovas förbättringar och förändringar i samhället. "Rösta på OSS - så blir din tillvaro till det bättre!!"

Ofta läggs det ner mer tid på att kritisera de ANDRAS fel och brister,  än att framhålla sitt eget "nytänkande". Och det gör mig lite trött, lite besviken - på dem alla! Lägger man sedan till alla lögner, intriger och lurendrejerier som tydligen är mer regel än undantag.....Ja, då undrar man om man överhuvudtaget SKA rösta på något parti!??

Detta till trots gick jag med stolta steg i demokratins anda till VALET och bidrog med mina tre röster! Och det känns faktiskt fint!

Men Vad Välja!?! Ja, det är förvisso inte helt enkelt, men jag tror och hoppas på att jag gjort rätt.....Det lär väl visa sig senare ikväll om inte annat.

Trolda - the Elector - by heart.

Rap

Jag och min dyre Sambo har precis kommit hem efter en delikat middagsbjudning.

Det var min nu avlidna Farmor´s ex-man som bjudit in oss. Han bjöd på svensk husmanskost, porterstek, kokt potatis, grönsaker och en mycket gräddig sås.

Till dessert blev det blåbärssoppa(!) med vaniljglass. (En för mig ny och positiv smakupplevelse).

Efter avslutad dinering rapar så Herr´n i fråga ljudligt, och säger:

"En rap startar i magen, rullar ljudligt över tungan och är ett bevis på att en brakskit är nära förestående, men att rövhålet är stängt".

Och det kanske är sant...!?!

Trolda - at Dinner.


Att skriva

Jag har alltid beundrat människor som genom pennans hand kan skriva ord som berör, underhåller och ger visioner. Det är få förunnat, och jag ger dem min fulla övertygelse, min fulla beundran och mitt hjärta.

Just nu läser jag "Idioten" av Fjodor Dostojevski. En av de ansedda "tunga" ryska författarna.
Han skriver som få......Att en depression kan framstå som ödets nyck!!!? Hur får Mannen TILL det!!?
En historia, där det egentligen inte sker mycket, framstår som det värsta dramat i tiden.....Och alla VACKRA ORD!!!!! Meningar du helt enkelt måste läsa om och om igen....Meningar att NJUTA, BEGRUNDA och känna VÖRDNAD för! VILKEN MAN!!

MIN vision...Ja, det är en stenrik Trolda som försörjer sig på litteraturens förnämsta listor......
Ett Nobellpris kanske.....!?!

Lite enklare, kanske till och med lite mer reella visioner.......TÄNK att få sitta vid min lilla sjö och kunna skriva en bok , ett epos, en dikt, ja vad som helst.......Som människor TAR TILL sig.....!Som människor faktiskt LÄSER!!! Som människor NJUTER av...VILKEN LYCKA det hade varit!

Jag är ingen tekniker - alls. Och har helt plötsligt kommit fram till "besöks-sidan". På bloggen.
Och jag HAR läsare!!!!!Kanske inte så att det blir något Litteraturpris...men jag är glad för det lilla!
Att några överhuvudtaget bemödar sig LÄSA min sida.....Tack för det!

Trolda - small author. With love!

Ensamvarginna

Jag är en riktig "ensamvarginna" emellanåt!

NJUTER av att sitta med mina funderingar, mina filosofier...och bara VARA.

Lite gott rödvin, ett fotbad och härlig musik. Levande ljus, mer rödvin och mer tankar.
Jag njuter.

Min käre Sambo är nämligen på firmafest och hygger sig på eget bevåg. Trolda har sitt!

Det är ju inte det att jag vill vara UTAN honom - absolut inte - däremot har jag, till skillnad från honom,  BEHOV av att söka och möta mitt innersta. I ensamhet.

Så det GÖR jag - här och nu - en fredagskväll. Och NJUTER! Och KOPPLAR av! Och LEVER!

Trolda - total relaxed.

Att säga förlåt

Ibland häver man ur sig saker och ting i frustrerat vredesmod.......Ord som sägs eller skrivs i ett upprört sinnestillstånd. Ord och meningar som uttalas för att kanske få en reaktion......

Ibland provocerar man fram ord som egentligen inte är menade i sammanhanget. Och allt blir så fel.....

Lika enkelt som att häva ur sig dem - de förkastliga orden - lika enkelt borde det ju vara att säga de nya....Som är Förlåt. Och jag HAR lätt att säga förlåt. (Det är inte ofta det behövs, tack o lov).

Men frågan är om personen som blivit UTSATT för fientliga och kränkande ord har lika lätt att acceptera ett Förlåt!? UTAN att få sveda i sinne o själ!?!

Är det en godsint och  varm människa med kärlek till människan,  tror jag det fungerar utan synbara ärr.

Idag har jag varit lite dum...Det måste jag erkänna......Min mening var att "skoja" i vredesmod, visa en aggressiv sida för att framkalla en reaktion...Det blev inte som jag hade tänkt mig....

Kanske hade personen i fråga en extra dålig dag.....För KUL blev det definitivt inte!

MEN - STORSINT som jag nu är........Så har jag naturligtvis bett om ursäkt. Och jag hoppas ursäkten godtas!

Trolda - the regrettable.

Lägenhet i Nice

Min väninna ringde precis och berättade att hon och hennes sambo köpt en lägenhet i Nice.....

"Vad ROLIGT för er....!"  Replikerar jag, samtidigt som det vänder sig i magen av avund.....(Varför ska DE och inte JAG ha lägenhet i Nice...!!!!)

Är det inte otroligt vad småsinta och missunsamma  människor kan vara...(.Även jag tydligen.)

Nu har dock stinget av avund lagt sig och jag känner istället glädje med min väninna! Jag börjar också inse FÖRDELARNA med deras inköp......Nice skall ju vara så speciellt........Och att kunna bo alldeles GRATIS!! HELT FANTASTISKT!

Ja, nu har jag ju ännu ej erhållit någon personlig inbjudan, men den kommer väl.......(De köpte lägenheten IGÅR, så jag får väl ge dem lite tid....)

Trolda - viva la France!

Småkryp

Skogsmänniska till trots så har jag mycket svårt att förlika med mig med insekter....

Dessa små benförsedda kryp som ofta dessutom är ute efter din kropp.

Just nu härbärgerar de små otäckingarna ÄLGLUSEN för fullt i den annars så fridfulla svampskogen.Jag definierar dem som ett mellanting mellan spindel och fluga.

Brun, krabbgång(rör sig i sidled!), vingförsedd och blodsugare.Vad mer kan man frukta......!?!
Får den dessutom aptit på dig beslutar den sig för att stanna kvar(bygga bo?)och släpper sina vingar.

Vi har haft uppe frågan om dess existens i lunchrummet på min arbetsplats.Ett samtal med stort engagemang.....Och INGEN mer än jag känner till dem!!!(Kanske finns de endast i min bisarra fantasi som det ultimata KRYPET....!?!)

Så därför har Trolda skaffat sig bevis! I en liten plastburk håller jag nu min gisslan.(Han, eller hon, sitter faktiskt med mig här och nu....)

Nu ska jag ta med denna tingest till mitt arbete och där skall den utredas.Jag känner mig lite elak och morbid.....Är ju normalt en stor djurvän som värnar om det lilla.

Men som sagt - nu ska de få se! Att jag talar sanning och inte fantiserar.Och troligen blir det heta diskussioner om detta det ultimata URKRYPET!

Trolda - with prisoner.


Höst

Kan man överhuvudtaget förstå hur vackert Moder Natur skrudar sig i sin sensommarkostym....!??Med ackompanjemang av en klarblå himmel formligen saluterar Hon ut sina fabulösa former och färger!

Luften är hög, frisk och inbjuder till friska, djupa andetag. Solens strålar värmer kvicksilvret ända upp till de 25 och jag bara njuter.....Sverige är fantastiskt!!

Jag anser mig själv som en sann livsnjutare som kan se det stora i det lilla.....Jag njuter av vardagens små ting och känner eufori, lycka i livets enkla tillvaro.

Jag önskar den glädjen till fler välförtjänta människor. Ta hand om varandra, njut av vår fantastiska Moder Natur. Känn ruset i dina ådror.....Ta emot!

Trolda - in Nature.

Bowling

För första gången i mitt liv har jag "rullat klot" - d.v.s BOWLAT!!!

Detta under skedde i Danmark nu i helgen och jag lider fortfarande av krämpor och sträckningar i diverse nypåfunna muskler. Men det var så ROLIGT!!!Och det gick så BRA!!! Av 5 deltagare hamnade jag på en hedrande andra-plats! Inte illa alls, om jag får säga det själv.

Nu får jag då små visioner om att avancera i klotrullandet....Kanske kan jag till och med deltaga i det kommande OS i Kina.....!!????Börjar jag nu träna "på riktigt" , så finns det ju möjligheter.

Och tittar man på "De Bowlande" - ja, då ser man ju absolut sällan någon elitgymnast direkt.....Snarare är de lite småfeta, rundnätta och ger ett allmänt intryck av "soffliggerikondition".....

Med andra ord låter det ju som något för mig!

Trolda - the Rolling Chick.

Fotfetischism

I mitt arbete möter jag många olika slags människor. Jag möter människor i glädje, människor som har sorg. Ofta möter jag många "förälskelseberusade" män, och kanske är det därför jag befinner mig i olika egenartade situationer....

(Tro nu inte att jag arbetar inom någon "skumrask-industri".....Nejdå, jag är florist!)

En kund, som normalt är väldigt trevlig och social, kommenterade mina tår mycket liderligt för ett par veckor sedan.....Han ville SUGA på dem....De är SLICKBARA....."Men vad SÄGER du!???" replikerade jag...."Ja, vad SÄGER jag"...svarar då han.

Idag var han tillbaka......"För att kolla upp mina tår", som han så glatt sa....Med ett skratt. Han är inte otrevlig alls, ej heller speciellt påträngande, men man undrar ju.....

"Du ser pigg o fräsch ut som alltid"sa han....(Och det är ju fint att höra efter 5 dagars festande i Danmark.)

Jag antar att han vill markera sitt intresse på ett alldeles speciellt sätt...För vem glömmer en kommentar om ens SUGBARA tår!!??

Trolda - with Golden feet.

Home Sweet Home

Att resa är att känna glädje över att fara iväg. Att få nya intryck, nya upplevelser och att träffa nya människor.

En del av resan är också att komma hem. Att känna trivsel, trygghet och glädje över sitt lilla "kryp-in".
Att återupptäcka hur mysigt man faktiskt har det. Att känna sin egen doft genom husets väggar.

Att få krypa ner i sin EGEN säng....Att puffa upp de välbekanta kuddarna, forma dem som man SJÄLV vill.

Nu har ju jag endast varit iväg en "lille tur", i några få dagar. Men det känns HÄRLIGT att komma hem igen!

Så nu blir det huvudet på kudden och en riktig myskänsla!

Trolda - back home again.

Feststæmning

Ja, nu befinner jag mig i den lilla byn Brande. Det ær en søt by med kun 8000 invånare ,och nu dessutom inklusive 2 dejliga SVENSKAR!

Mottagandet av våra Vænner ær bara så FANTASTISKT! ALLA - och då menar jag verkligen ALLA - vill møta oss, ta en pils sammen och vi får mængder med knusar! Vi hygger oss i det DEJLIGA DANMARK!

Idag så ær den stora FESTEN! Marianne håller stort galej. Klockan 13.00 startar det med vælkomstdrink o lite mat i hennes Kolonihave! Dærifrån blir det olika aktiviteter såsom cykling, skjutbaneøvningar(som jag ju ær så go till....)och lite annat sjov.

Med nytt tøj i bagagen (jag ær ju fin på att packa!) svidar vi så om till Aftensfesten!
Dær blir det så - selvføllig - ænnu mer mad....Och ænnu mer vin...Och ænnu mer grin (skratt) o hygge!

Jag befinner mig bland fantastiska Vænner och stæmningen ær på TOPP!

Trolda - the Party-lady.

Packa

Inför resor, stora som små, långa som korta, slår det ALDRIG fel.....Jag bär ständigt runt på alldeles för mycket! "Den där klänningen kan vara bra att ha....." "En tröja till - IFALL det blir kallt...."

Det hela slutar med att MIN väska är smockfull, medan Sambon`s väger lättare.
Alltså byter vi!

Även inför denna lilla miniferie är symptomen de samma....MIN väska bullar ut, Sambons är platt.
Och inför en 50-årsfest ÄR det ju fint att ha alternativ! Man vet ju ALDRIG på vilket humör man är när klädseln skall på!?!

På lördag är FESTEN!! Och jag
ser fram emot att med min GIGANT-PACKNING kunna  välja och vraka bland festblåsorna!

Trolda - dressed for sucess!

Från Grånande till Glimmande

Redan den gode Archimedes gjorde åtskilliga försök. På den goda tiden, då det begav sig.(287-212f.Kr.)
Han lyckades dock aldrig helt.....Att på "konstgjord"väg skapa det ädla glimmande guldet!

Min FRISÖR har dock bättre metoder....Har tillbringat dryga 2 timmar i frisörstolen och fått lite GULD i håret!

Detta på grund av att jag härom dagen - till min stora fasa!- upptäckte mitt första gråa hårstrå!!!
Aaaaaargh!!!!!

OK, nu är jag ju inte purung längre...Och mina vänninor i samma ålder har sedan lääääänge fått erfara detta fenomen.Men ändå......Det känns inte speciellt roligt....

Det finns ju de som tycker att det är sexigt med grått i håret. Till den skaran tillhör iallafall inte jag.
Så därför har jag nu i förberedande syfte gjort lite guldiga slingor i mitt annars så vackra svall.
Och det blev faktiskt SKITSNYGGT - om jag får säga det själv.Och det får jag ju!

Trolda - the golden lady.

Dasshumor

Min Sambo säger att jag i svaga ögonblick besitter DASSHUMOR!
SKIT du i det säger jag......

Och speciellt roligt att mocka ankskit i en timma ÄR det inte!

Men nu är det gjort, och Ankorna är glada!

Trolda - full of shit!

Dannmark, Danskar, Dannebrogen

Den lille höstferien går till en lille by i Danmark som heter Brande! En mysig by som jag  verkligen kan li.

Ja, ja, det är ju nu icke som Köbenhavn (bevare mig väl...), med flärd, happening och allehanda olika sevärdigheter. Men det är BRANDE, och det är FEST!- 50-årsfest! Min kära väninna Marianne fyller år!

Som svensk hade jag vissa fördomar om de DANSKARNA, sydlänningarna.

Ett ÖLDRICKANDE folk som ALLTID går runt med en pils i näven.

Ett STORRÖKANDE folk som ALLTID har en cigg hängandes i mungipan,
och GULA nikotinfingrar.(Urk!)

Ett ständigt ALKOHOLBERUSAT släkte där SNAPSEN har stor betydelse.
(de kallar den "en lille en"....Varför gör de DET!!?)

Ett folk OMÖJLIGT att förstå.....GÖR de inget annat än SPISER GRÖT!-(Oartikulerat språk
som kräver diverse tungvridningar....)

Och så dessa SILLUNCHER (-som de dessutom kallar FRUKOSTAR....).Naturligtvis MED snaps.
och i MÄNGDER...Mad, mad och mad.HELA tiden.

Fördomar!??Knappast.....Efter att ha känt dem nu en viss tid, möjliga och omöjliga kandidater, så inser jag att det helt enkelt är en del av deras KULTUR!(För fiiiint skall det ju vara...) Detta sydlänska begrepp, de Danskarna, med sin rödvita Dannebrogen(som de är OMÅTTLIGT stolta över...), har anammat detta sätt att leva.MED cigg, MED snaps,MED gröt o.s.v o.s.v......

Och som SVENSK, vi med de gula tänderna och snus!, ÄLSKAR jag de där sydlänningarna!
Utöver alla dessa ovan nämnda "kvaliteer" besitter de dessutom stora hjärtan, sinnliga själar, humor och intelligens.Och maten de lagar smakar utmärkt!

Jag glädjer mig således alldeles oerhört mycket till att komma till BRANDE! Imorgon går båten, klockan 9.30 seglar den iväg från Göteborg. Och som god kulturell SVENSK har jag naturligtvis tagit till mig deras sätt att leva....Således startar jag dagen med gigantisk frukostbuffe´, kall pils o selvföllig - en lille en.

Trolda - the cultural Swede-going south.

Glädjande besök hos Herr Dentist!

ÄNTLIGEN! Till tandläkaren...hem från tandläkaren....Återbesök om ett år!!!Det känns så UNDERBART skönt! Inga hål, inga problem. Lite puts och fluor, fix o färdigt!  "Välkommen igen nästa år"!

Det är ju nästan så man blir lite förälskad i honom....Tandläkaren.(Och han ÄR snygg!)
Men betänk ett förhållande med en sån.....Att jämt och ständigt ha en fingerfärdig mans fingrar i MUNNEN!!! (Bättre ställen finns ju faktiskt...)

Nåja, vi närmare eftertanke är allt min käre Sambo alldeles ypperlig! Betongarbetare som han är.
Där snackar vi lite mer rejäla tag!

Ute skiner solen och det känns så där ljuvligt höstvarmt och friskt. Jag har köpt räkor som jag skall äta nu om någon timma då flouret "härdat".En liten festmåltid till mig själv för att fira att mitt årliga tandläkarbesök är till ända!

Ska sätta mig ute i solen tillsammans med räkor, bok och ett glas vitt vin.På en tisdag!Men så HAR jag faktiskt också en veckas semester! Mer om DEN kommer........

Trolda - the bright smile.

Välkommen Trolda!!

Detta skrev jag egentligen igår - som första inlägg på bloggsidan.Men antingen är jag osedvanligt trög, eller så hade jag någon form av datorhaveri.....För publicerat blev det icke!

Det jag vill säga var att eftersom det inte verkar som om det finns någon officiell "välkomstkommitte"som hälsar dig till "ditt nya blogg-liv", så föreslås här och nu en alldeles egen toast för mitt inträde.

Välkommen Trolda! Kanske blir du här någon enstaka gång, kanske slutar du redan efter ett par veckor.....ELLER så blir jag en riktig "bloggmaniac...."Ja, vi får väl se....Men nu är jag iallafall här!

Har själv njutit, skrattat och fått funderingar kring andras bloggar.Hoppas kunna tillföra något med mina små bevingade ord.Och passar det inte att läsa, så kan du ju alltid låta bli!Det är ju ett fint alternativ, en valmöjlighet, som i det mesta, sluta läs, stäng av.Valet är alltid ditt!

Trolda - the one and only.

Tandläkarbesök

Ja, så närmar det sig det årliga tandläkarbesöket.......Puha, det är verkligen inget jag ser fram emot.Inte för att jag på något vis har dåliga tänder, ej heller särskilt ofta har jag hål i dem....MEN - det är ändå så otroligt obehagligt att ligga där med vidöppen mun och ha någon som rotar runt i munnen....Och ljuden.....Det värsta är förstås borrljudet.....Usch och fy!

Nu hoppas jag på att det går som förra året..."Du hade inga hål, välkommen tillbaka nästa år".De orden skapar en glädje i sinnet, en pirrande känsla i magen, ett lyckorus!Hoppas, hoppas!

Klockan 10.00 gäller det.Tänk på mig!

Återkommer med besked.Antingen glädjerurbesked, eller ett mer lågmält......

Trolda.